“BUNDESBANK” PREDVIĐA RECESIJU I VISOKU INFLACIJU Pad, pa blagi rast nemačke privrede u 2023.

Nemačka centralna banka sledeće godine očekuje recesiju i visoku inflaciju u zemlji.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: ThomasAFink / shutterstock

– Bruto domaći proizvod će se najvjerojatnije smanjiti u početku, ali vidimo blagi oporavak od druge polovine godine – rekao je predsednik “Bundesbanke” Joakim Nagel. Energetska kriza, rekao je, dodatno povećava inflaciju.

Blic preporučuje

Nakon ovogodišnjeg rasta od 1,8 odsto, stručnjaci “Bundesbanke” očekuju pad BDP-a od 0,5 odsto, rekao je u petak Nagel. Visoke cene energenata, zbog ruskog napada na Ukrajinu, opterećuju kompanije i građane. Zbog značajnog općeg rasta cena potrošači sve manje kupuju.

Potrošačke cene u novembru su bile 10 odsto više nego u istom mesecu prethodne godine. Brzo olakšanje nije na vidiku. Inflacija je visoka i samo će se postupno smanjivati, dodao je Nagel.

U 2023. godini “Bundesbank” očekuje pad inflacije s 8,6 na 7,2 odsto, takođe zbog vladinog ograničenja cena struje i gasa. U 2024. godini stopa inflacije, merena harmoniziranim indeksom potrošačkih cena, koji je odlučujući za monetarnu politiku u evrozoni, trebalo bi da padne na 4,1 odsto.

Prema predviđanjima “Bundesbanke”, najveća evropska privreda moglo bi 2024. ponovno porasti za 1,7 odsto. “Ukupni proizvodni kapaciteti ne smeju se ponovno pokrenuti do 2025. godine”, stoji u analizi.

Prie pola godine ekonomisti “Bundesbanke” bili su znatno optimističniji, posebno za iduću godinu, iako su već u junu morali revidirati svoje prognoze naniže. “Bundesbank” je u junu za tekuću godinu prognozirala rast od 1,9 odsto, a njeni ekonomisti za sledeću godinu rast BDP-a od 2,4 odsto.

(Izvor: SEEbiz)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com