“ČEKA NAS NAUČNA RENESANSA” Šef Fajzera o procvatu farmaceutske industrije

Foto: Bloomberg / youtube

Izvršni direktor američke farmaceutske kompanije Fajzer, Albert Burla, veruje da će farmaceutska industrija procvetati u sledećih deset godina, na talasu produženja životnog doba i naučno-tehnoloških otkrića.

– U sledećih deset godina naša industrija će procvetati, podstaknuta naukom i prirodnim kretanjem stanovništva. Kako se životni vek produžava, pojavljuju se nove bolesti, a našu industriju očekuje naučna renesansa zahvaljujući kombinaciji otkrića u biologiji i moći tehnologije. Koronavirus pandemija je ubrzala te transformacije, rekao je Burla u intervjuu za italijansku La Rebuliku.

Smatra i kako je pandemija pokazala da su javno-privatna partnerstva zanimljiva, a naglasio je i potrebu ubrzanja regulatornih procedura za odobravanje lekova, prenosi tportal.

– Da evropska i američka agencija za lekove nisu bile tako brze, ne bismo imali ni lek ni vakcinu. Ta agilnost mora postati norma i za lečenje raka, rekao je Burla.

Kada je reč o mogućem razvoju vakcina zbog pojave novih varijanti kovida, Burla je istakao kako je “prerano govoriti hoće li biti potrebno češće revakcinisanje ili nova vakcina”.

– Razmatramo mnoge mogućnosti, uključujući vakcinu koja štiti od omikrona. Odlučićemo do marta, a to će zavisiti od rezultata našeg istraživanja. Možemo odmah krenuti sa proizvodnjom, zaključio je Burla.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com