CENA GASA U EVROPI U PADU Zalihe u skladištima obilne

Cena prirodnog gasa u Evropi je u padu peti dan uzastopno, pošto meteorolozi predviđaju da će temperature ostati blage tokom Nove godini, a pri tome su i zalihe u skladištima gasa obilne.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: O. Bunić / RAS Srbija

Cena gasa za isporuku u narednom mesecu (fjučers ugovori) opala je na holandskoj gasnoj berzi za 5,1 posto na 92,75 evra po megavat-satu na trgovanju u 10:12 časova, prenosi “Blumberg”.

Blic preporučuje

Na britanskom tržištu, cena gasnih fjučersa je pala danas za 5,6 procenata, dodaje njujorška agencija ne precizirajući tačan iznos.

Cene gasa u Evropi su na silaznoj putanji u poslednje dve nedelje zahvaljujući blagom vremenu koje je smanjilo potražnju za gasom. Pored toga, industrijska potrošnja gasa, koju su visoke cene gasa u ranijem periodu godine već zauzdale, smanjena je ovih dana što je uobičajeno tokom sezone praznika.

Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

Snabdevanje tečnim prirodnim gasom (LNG) je i dalje snažno, ka severozapadnoj Evropi plovi flotila tankera, a Nemačka pokrece dva nova uvozna terminala, dodaje se u tekstu.

Ipak, trgovci pomno prate tržišne prilike zbog eventualnih signala o zaokretu isporuka gasa jer je razlika u cenama između Evrope i Azije i dalje tesna. Američki izvoznici LNG-a smatraju da će prodaja u februaru biti pođednako isplativa u oba regiona, dok ce u Evropi biti unosnija u martu.

(Blumberg/Tanjug)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com