CENE GASA U EU OJAČALE U Britaniji skliznule

Veleprodajne cene gasa na holandskoj berzi porasle su danas nakon poziva francuskog sindikata da se štrajkovi prošire na ceo energetski sektor, što je izazvalo strahovanja od poremećaja snabdevanja energijom, dok tržišta čekaju regulatorne odluke Evropske komisije o zauzdavanju visokih cena.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Gasovod u Ukrajini

Foto: Roman Pilipey / EPA;

Gasovod u Ukrajini

S druge strane, cene gasa u Britaniji su skliznule posle kratkog rasta, nakon što je norveška policija saopštila da je rešen incident do kojeg je došlo danas u fabrici Nihamna, koja prerađuje gas sa ogromnog polja Ormen Lange, ali nije jasno o kakvoj se nezgodi radi. Norveška je sada najveći evropski snabdevač gasom.

Blic preporučuje

Cena gasa za isporuku u narednom mesecu (fjučers ugovori) porasla na holandskom tržištu za 2,5 evra na 160,50 evra po megavat-satu (MWh) na trgovanju do 8:51 časova po srednjoevropskom vremenu, izveštava Rojters.

Fjučersi gasa za decembarsku isporuku skočili su za 5,6 evra na 178,15 evra/MWh.

Na britanskom trgovanju za dan unapred, cena gasa se spustila za 7,20 penija na 1,68 funti po Britanskoj termalnoj jedinici (BTU), dok je za isporuku odmah danas skliznula za 4,5 penija na 1,72 funte po BTU.

Francuski sindikat FNME-CGT, inicijator višenedeljnog štrajka u rafinerijama i skladištima nafte koji poremete snabdevanje gorivom u Francuskoj, pozvao je danas na širenje ove industrijske akcije na ceo energetski sektor.

Pored aktuelnog štrajka u rafinerijama i skladištima benzina, u toku su i obustave rada, prema saopštenju sindikata, u pet nuklearnih reaktora francuske energetske kompanije EDF, a u štrajku su i radnici u skladištu gasa francuskog Anžija.

(Tanjug)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com