CENE NAFTE PALE ISPOD 87 DOLARA Ulagači u strahu od recesije

Cene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 87 dolara, odražavajući strahovanja ulagača da će podignute kamatne stope u Evropi i SAD-u izazvati recesiju i zakočiti potražnju za naftom.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Na londonskom je tržištu cena barela nakon jučerašnjeg podneva bila je niža za 3,74 dolara nego u vreme jučeranjeg zatvaranja i iznosila je 86,72 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 3,98 dolara nižoj ceni, od 79,51 dolara, piše Seebiz.

Blic preporučuje

Trgovci su se ove nedelje usaglasili na sednici središnjih banaka u SAD-u i Evropi koje su već signalizovale da će podići kamatne stope kako bi zaustavile snažan rast potrošačkih cena.

Američki Fed i švajcarska središnja banka podigli su ove nedelje kamatne stope za tri četvrtine postotnog boda, a norveški Norges Bank i britanska Bank of England za pola postotnog boda.

Evropska središnja banka (ECB) podigla ih je još početkom septembra, za tri četvrtine postotnog boda, najavivši i da nije završila sa ciklusom zaoštravanja monetarne politike u ovoj godini.

Trgovci strahuju da će viši troškovi zaduživanja zagušiti privredni rast i izazvati recesiju, a njihova strahovanja podstaklo je današnje istraživanje S&P Globala, koje je pokazalo pad poslovne aktivnosti u septembru, treći mesec zaredom, prema indeksu menadžera nabave (PMI).

“Recesija u evrozoni vrlo je izgledna”, zaključio je ekonomist S&P Globala Chris Williamson.

U takvim su uslovima globalna tržišta deonica pala su na najniži nivo u dve godine, a sledila su ih i tržišta nafte.

“Slabi evropski PMI-ji, zabrinutost za rast zbog agresivnog zaoštravanja monetarne politike u SAD-u i Evropi uteg su rizičnoj imovini. Ni cene nafte nisu imune na te bojazni vezane za rast”, objašnjava Giovanni Staunovo iz švajcarske banke UBS.

Foto: DIEGO FEDELE / EPA;

Indeks dolara dostigao je pak najviši nivou dve decenije, što je takođe pritislo cene nafte.

“Strah od recesije, učestalo podizanje kamatnih stopa i posedična snaga dolara nadjačali su geopolitičke napetosti”, rekao je Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

Moskva je u petak u nekim delovima Ukrajine koje kontrolišu ruske snage organizovala referendum o pristupanju Rusiji. Vlasti u Kijevu nazvale su ga nezakonitom obmanom.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) juče je odvojeno objavila da je barel košarice nafte njenih članica u četvrtak pojeftinio 80 centi, na 95,51 dolar.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com