CENE NAFTE U USPONU Rast usledio nakon većeg povlačenja američkih zaliha

Cene nafte porasle su za više od 2 odsto u sredu nakon što su podaci ukazali na veće povlačenje američkih zaliha sirove nafte od očekivanog, ali su dobici ograničeni rastućom zabrinutošću zbog potražnje u Kini i snežnom olujom za koju se očekuje da će pogoditi putovanja u SAD.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Shutterstock / RAS Srbija

Fjučersi na naftu Brent su porasli za 1,62 dolara, ili 2,03 odsto, na 81,61 dolara po barelu. Fjučersi američke nafte Vest Tekas Intermediate (VTI) ojačali su 1,54 dolara, ili 2,02 odsto, na 77,77 dolara.

Zalihe sirove nafte u SAD pale su za oko 3,1 milion barela u sedmici do 16. decembra, rekli su tržišni izvori, pozivajući se na podatke Američkog instituta za naftu.

Cene su takođe povećane komentarima ministra energetike Saudijske Arabije, koji je u utorak rekao da se oštro kritikovan potez OPEK+ da smanji proizvodnju nafte pokazao kao ispravna odluka.

Komentari sugerišu da bi OPEK+ mogao da nastavi da održava snabdevanje, rekla je analitičarka CMC Markets Tina Teng.

Potencijalno smanjujući potražnju za naftom, predviđa se da će se ogromni delovi Sjedinjenih Država suočiti sa jakim snegom koji će verovatno izazvati kašnjenje letova i neprohodne puteve tokom jednog od najprometnijih perioda putovanja u godini.

Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija

Dodatni pritisak je usledio pošto je naftovod Kiston od 622.000 barela dnevno, koji prenosi naftu iz Kanade do rafinerija u Ilinoisu, otvoren smanjenim kapacitetom u sredu. Naftovod je zatvoren nakon što je izlila naftu u ruralnom Teksasu.

Zabrinutost zbog porasta broja slučajeva COVID-19 u Kini dok zemlja počinje da ukida svoju politiku nulte COVID-19 takođe je sprečila povećanje cena nafte.

Međutim, kineski uvoz sirove nafte iz Rusije u novembru je porastao za 17 odsto na godišnjem nivou, pošto su kineske rafinerije požurile da obezbede više tereta uoči gornje granice cena koju je uvela Grupa sedam zemalja i embarga EU od 5. decembra.

Sve u svemu, izvoz ruske nafte pao je za 11 odsto na mesečnom nivou od 1. do 20. decembra nakon što je embargo Evropske unije na rusku naftu stupio na snagu, izvestio je dnevnik Komersant.

(Izvor: Reuters)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com