Cene osnovnih namirinica ograničene: Potrošač da prijavi nepravilnost

NOVI SAD –

Prema odluci vlade, cene osnovnih životnih namirinica, goriva i peleta ograničene su do kraja septembra. Ipak, podaci tržišne inspekcije ukazuju na to se nova pravila selektivno poštuju, što je novčano kažnjivo. To je ujedno i poziv građanima da kada primete nepravilnost, to i prijave. Ipak, u moru poskupljenja teško je i uočiti šta je dozvoljeno poskupljenje, a šta ne.

video icon

Ukoliko primetite da npr. kilogram šećera košta više od 103 dinara ili da mleko sa 2,8 odsto mlečne masti staje više od 120, imate pravo da uputite žalbu tržišnoj inspekciji koja je obavezna da reaguje.

cena

Između ostalog i zbog toga što je uredba o ograničenim cenama osnovnih životnih namirnica doneta u cilju zaštite tržišta, posledično i potrošača.

Dosadašnje kontrole koje su obavljane od donošenja uredbi kojih je za Južnobački okrug bilo oko 120 su pokazale relativno dobro poštovanje mera. Imali smo u početku donošenja uredbi kada trgovci, posebno manji, nisu bili upoznati ni sa njom, ni sa određenim merama, bio je tada određen broj prekršaja, desetak do 12 ali kasnije, kako je vreme prolazilo, trgovci su to poštovali, posebno ovi veći, nije bilo problema.

Očekivanja su da će se Uredba produžiti u čemu Srbija nije usamljen slučaj jer je sličnu uvela i Hrvatska.

Znači da ti poremećaji nisu samo lokalnog karaktera nego su regionalnog pa i šire čim je jedna zemlja EU donela uredbu koja je identična kao naša jer obuhvata iste artikle i ostalo tako da očekujemo da će uredba da se produži.

Nezvanično, postoji mogućnost ograničenja dosadašnjih cena osnovnih životnih namirnica, goriva i peleta sve do kraja godine, uz moguće proširivanje te liste, posebno što se tiče peleta koji je deficitaran. To svakako znači skup život, ali da ne bi bio još skuplji, kada primetite veću cenu namirnice od dozvoljene, reagujte.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com