CENTRALNA BANKA RUSIJE ŽELI DA OTKLONI DOLAR I EVRO Tvrde da zbog sankcija i zamrzavanja imovine postoji rizik pri korišćenju ovih valuta

Centralna banka Rusije objavila je izveštaj o razvoju financijskog tržišta pod sankcijama, a istakli su da je jedan od glavnih prioriteta vraćanje stabilnosti financijskih institucija. Centralna banka Ruske Federacije je u opsežnom izveštaju istakla da blokiranje ruske imovine zbog sankcija stvara rizike za građane i ekonomiju pri korištenju američkog dolara i evra.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Shutterstock, Aleksey Nikolskyi / Sputnik, Sergei Ilnitsky / RAS Srbija

“U takvim uslovima, regulator namerava ubrzati devalvaciju i uvest će dodatne mere za smanjenje poslovanja banaka u dolarima i evrima. Nefinancijske organizacije se potiču da pretvaraju dolare i evre u juane i druge prijateljske valute”, navodi se u izveštaju, prenosi See Biz.

Među ostalim, dolar i evro su okarakterizirali kao toksične valute.

“Kako bi ublažile devizni rizik, banke bi trebale postupno izbacivati toksične valute ravnomerno na obe strane svojih bilanci. Regulatorne mere koje obeshrabruju korištenje valuta neprijateljskih zemalja takođe se mogu primeniti na nebankarske financijske institucije”, napominju autori izveštaj.

Još u maju 2022. ruski ministar finansija Anton Siluanov nazvao je dolar i evro toksičnim valutama za Rusiju jer je njihova upotreba u zemlji ograničena nakon uvođenja sankcija.

“Zbog smanjenja transakcija s dolarom i evrom, trgovina kineskim juanom raste, a 22. jula dnevni količina trgovine kineskom valutom premašila je evro po prvi put u istoriji”, piše Kommersant.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com