Četiri saveta kako da se ujutro probudite NASPAVANI I ODMORNI

Više od 60 odsto Amerikanaca jedva da se budi odmorno sa osećajem energije, prema istraživanju koje je sproveo RestoreZ 2020. godine.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Shutterstock / RAS Srbija

Ali nada nije izgubljena, jer postoje navike koja mogu da povećaju vašu pažnju ujutro i održe vas budnim do kraja dana, kazao je Rafael Valat, istraživač u Centru za nauku o ljudskom spavanju na Univerzitetu Berkelej.

Blic preporučuje

Valat je koautor studije “Nature Communications” koja je posmatrala određene navike koje mogu da poboljšaju energiju nakon sna.

Da bi se utvrdilo koje aktivnosti daju ljudima energiju, od pojedinaca je zatraženo da zabeleže koliko su se budni osećali nakon ustajanja iz kreveta i tokom ostatka dana.

Foto: Shutterstock / RAS Srbija

“Recept” za povećanu budnost

  • Bavljenje fizičkom aktivnošću može da bude od pomoći. Što je veća fizička aktivnost, budnije se osjeate u danu pred vama, kaže Valat za CNBC.
  • Spavanje duže i/ili do kasnije nego što obično praktikujete za dodatnih 30 minuta.
  • Doručak sa visokim sadržajem ugljenih hidrata sa niskim glikemijskim indeksom poput integralnog hleba, ovasa i smeđeg pirinča – uz izbegavanje ugljenih hidrata sa visokom glikemijom kao što su krompir, beli pirinač i beli hleb.
  • Izbegavajte obroke za doručak sa visokim sadržajem šećera ili koji sadrže prekomernu količinu proteina, jer mogu da smanje budnost.

Više od 800 učesnika je dobilo različite obroke za doručak i vodili su dnevnike kako bi zabeležili unos hrane. Takođe su nosili ručne satove koji su pratili njihovu fizičku aktivnost, a pojedinci su prijavili svoje navike spavanja, uključujući dužinu, kvalitet, vreme i regularnost sna.

Foto: Shutterstock / RAS Srbija

Dodatni faktori

Recept opisuje ponašanja koja se veoma lako primenjuju, ali su postojali faktori koji nisu povezani sa ponašanjem, a koji su takođe bili u vezi sa budnošću nakon sna.

“Koliko je osoba stara imalo je, zapravo, značajan uticaj na to koliko se oseća budno tokom dana. Ono što smo otkrili jeste da što ste stariji, to ste ujutro budniji”, rekao je Valat.

Raspoloženje i sreća su takođe na kraju bili prilično važni za osjćaj energije nakon buđenja.

“Najveće iznenađenje u studiji je to što smo otkrili snažnu korelaciju između toga koliko se budno osećate i koliko ste srećni”, naveo je Valat.

Da bi se istražio uticaj genetike, studija je uključila nekoliko grupa identičnih blizanaca, koji dele 100 odsto svog genoma.

“Postojalo je 25 odsto doprinosa vaših gena razlikama u budnosti između pojedinaca. U stvari, 60 odsto je određeno okruženjem, a kada kažem okruženje, mislim na faktore načina života koji su promenljivi, kao što su količina sna i raspoloženje”, dodao je Valat.

(Biz Life)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com