Da li biste napustili Srbiju zarad rada i života u “NAJSREĆNIJOJ ZEMLJI”? Evo šta imaju da ponude

Foto: shutterstock

Život u sigurnom, uređenom svetu je nešto o čemu ogroman broj građana sanja, ali ako se fokusiramo na Balkan – primetno je da radna snaga odlazi u sve većem broju, posebno iz Hrvatske, usled EU “olakšica”.

Nemačka i Austrija ostaju popularne, ali tu su i Irska, zatim skandinavske zemlje poput Norveške, Švedske, Danske, prenosi Biznis Telegraf.

Pre nekim studijama, u Danskoj navodno žive najsrećnije, dok je Norveška “zemlja bez stresa”. Ipak, ljudima s ovog podneblja nije lako da se naviknu na tamošnji mentalitet.

Ono što je, takođe istina, jeste da brojni svoju karijeru počinju da grade radeći poslove koje u Srbiji, BiH ili Hrvatskoj verovatno ne bi radili.

Foto: shutterstock

Za to postoje barem dva razloga: takav početak građenja života u stranoj zemlji, bez obzira na svoje kvalifikacije, smatraju “prirodnim startom” dok se ne snađu, ne nauče jezik i ne dođu do bolje pozicije; s druge strane, plate za takav posao su “preko” svakako više, te bi kako kažu, “radije prali sudove u Nemačkoj ili Danskoj, nego na Balkanu”.

Međutim, svetlija strana je da ove zemlje traže i naše visokoobrazovane stručnjake, mada prevashodno iz oblasti IT-ja, inženjerstva, zdravstva. To je, dakle, prilično mala grupa ljudi. Mada, u poslednje vreme im ponestaje i kuvara – to zanimanje je sve plaćenije kako u svetu, tako i kod nas, Biznis Telegraf.

Foto: shutterstock

Pre nego odete, valjalo bi da malo istražite kako živi lokalno stanovništvo, a iskustva ljudi s Balkana koji su otišli putem Danske zarad bolje budućnosti, govore da i ovaj put – život i rad u nekoj zemlji imaju prednosti i mane, ništa nije crno-belo.

Kafa “za poneti” je ritual koji više važi u zapadnim zemljama, pa i na severu Evrope, nego na Balkanu. Cene su svakako jače nego u regionu, a paprene su i cene zakupa stanova. Stoga mnogi studenti odluče da žive u domu ili s cimerima.

Zašto biraju Dansku?

Ipak, ne treba zaboraviti na visok standard i dobre zarade. Danska je posebno pogodna za žene, budući da je pri vrhu evropske liste u kontekstu rodne ravnopravnosti.

Na Fejsbuku postoji i stranica “Hrvati u Danskoj”, što govori da ova zemlja biva sve popularnija. Nedavno je objavljen i post da jedan azijski restoran traži radnike: dodaje se da su im “potrebni koktel konobari, bez diplome, za serviranje hrane sa koktelima plus rad s kuvarom”.

Takođe, naglašeno je da je poznavanje danskog jezika poželjno, ali ne i neophodno.

Raste potreba i za stručnjacima za mehaniku i elektroniku, ali to svakako ne znači da je lako naći posao. Naravno, zavisi i od struke. Ipak, iskustva mnogih Balkanca govore da je “borba” naći dobar posao iz “prve”, te da treba što više slati otvorene molbe – direktno kompanijama, zatim pozivati telefonom, povezati se na LinkedIn, slati CV, širiti kontakte.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com