Da li je pred nama sezona otkazanih letova? …

Letnja sezona u avio-industriji je u punom jeku, a prilike u avijaciji ponovo su veoma izazovne. Velike evropske avio-kompanije već su podigle crvenu zastavicu i otvoreno upozoravaju na probleme sa kojima se suočavaju usled loših vremenskih prilika, brojnih infrastrukturnih radova i nedovoljnog broja zaposlenih na aerodromima, ali i nepovoljnog stanja u evropskoj kontroli letenja.

Avio-industrija kao ključni faktor globalne povezanosti i ekonomskih aktivnosti širom sveta ponovo se suočava sa brojnim izazovima. Taman kada se učinilo da je uticaj pandemije konačno popustio i da se avio-saobraćaj oporavlja, iskrsli su novi problemi. Statistike kažu da na nebu nikada nije bilo više aviona, a avio-kompanije saopštavaju da obaraju rekorde u broju prevezenih putnika. S druge strane, međutim, vremenske prilike su usled globalnog zagrevanja izrazito nepovoljne, a Eurokontrol, kome je glavni zadatak da unapređuje sistem kontrole letova i obezbeđuje neometan avio-saobraćaj, čini se nespreman da svoj posao obavlja kako treba. Koliko je situacija ozbiljna govori i podatak da su velike svetske avio-kompanije već digle glas i snažno ukazale na probleme sa kojima se suočavaju, a koji se neće rešiti sve dok Eurokontrol ne preduzme hitne mere i reformu kontrole avio-saobraćaja.

Prema podacima koje daje upravo Eurokontrol, prosečno vreme kašnjenja svih letova bilo je četiri puta veće u 2023. godini, u odnosu na 2011. godinu. To u praksi znači da su tokom prošle godine letovi u Evropi ukupno kasnili 90.000 sati. Britanska Uprava za civilno vazduhoplovstvo (CAA) u svojim izveštajima navodi da su poremećaji u evropskom avio-saobraćaju tokom 2023. godine bili daleko veći nego pre pandemije. Na redovnost i realizaciju letova uticale su vremenske prilike, nedovoljan broj zaposlenih u aerodromskim službama i kontrolnim tornjevima, kao i brojni štrajkovi u avio-industriji. Prema podacima koje pruža CAA, procenat otkazanih letova u 2023. godini bio je 1,8 odsto, dok je u 2019. godini iznosio 0,9 odsto, odnosno dvostruko manje.

Letovima koji kasne ili su otkazani bavila se i Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA). Izveštaj koji je ta organizacija objavila krajem marta, neposredno pred početak letnje sezone u avijaciji, pokazuje da su se kašnjenja usled nepovoljnih vremenskih prilika značajno povećala u poslednjih 12 godina. Konkretno, u 2023. godini od ukupnog broja letova koji su kasnili, 30 odsto je bilo zbog jakih kiša praćenih gradom, što je povećanje od 172 odsto u odnosu na 2012. godinu kada je taj procenat iznosio samo 11 odsto.

Loše vremenske prilike u Evropi svakodnevno utiču na upravljanje aerodromskim slotovima, koji su ključni za održavanje urednog i efikasnog funkcionisanja aerodroma i avio-saobraćaja. Uz nejednakost i neefikasnost u dodeli slotova, kao i loše upravljanje od strane Eurokontrola, nastaju ozbiljni problemi za putnike i avio-kompanije. Ostaje da se vidi da li će se Eurokontrol kao krovna organizacija za kontrolu letova prilagoditi novonastalim okolnostima i svoje aktivnosti sprovoditi u skladu sa otežanim vremenskim prilikama i nikada većom tražnjom za letovima.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com