DEVIZNE REZERVE SRBIJE SADA 17,26 MILIJARDI EVRA NBS: Najviši nivo krajem meseca od kada se prate podaci

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju novembra iznosile su 17,26 milijardi evra (17.267,3 miliona evra) što je novi najviši nivo krajem meseca od kada se prate podaci, saopštila je danas centralna banka.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

U toku novembra bruto devizne rezerve povećane su za 396 miliona evra.

Blic preporučuje

Kako je navedeno, na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 151 odsto i pet meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju novembra iznosile su 14, 21 milijardu evra (14.215,8 miliona evra) i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su više za 297,4 miliona evra.

Foto: shutterstock

Povećanje deviznih rezervi prvenstveno je rezultat aktivnosti Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu (priliv po osnovu kupovine deviza u iznosu od 410 miliona evra).

Na povećanje deviznih rezervi u novembru dodatno su uticali neto prilivi po osnovu devizne obavezne rezerve banaka, upravljanja deviznim rezervama, donacija i po drugim osnovima (u ukupnom iznosu od 169,2 miliona evra).

Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da pokriju neto odlive radi izmirenja deviznih obaveza države po osnovu kredita i hartija od vrednosti u neto iznosu od 88,6 miliona evra, kao i po drugim osnovima (ukupno 33,2 miliona evra).

Efekat tržišnih faktora bio je negativan u neto iznosu od 61,4 miliona evra i u najvećoj meri rezultat je slabljenja dolara prema evru na međunarodnom tržištu za oko 4,0 odsto.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u novembru iznosio je 887,6 miliona evra i bio je za 96,9 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu.

Foto: shutterstock

U prvih 11 meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 8,77 milijardi evra (8.778,5 miliona evra).

Vrednost dinara prema evru u novembru gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,2 odsto.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u novembru kupila 350 miliona evra, dok je od početka godine neto kupila 450 miliona evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

(Izvor: Tanjug)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com