DIJASPORI U ŠVAJCARSKOJ PREDSTAVLJENO 25 PROJEKATA IZ SRBIJE PKS i Link up Serbia organizovali u Cirihu investicionu konferenciju

Poslovnoj dijaspori iz Švajcarske danas je na investicionoj konferenciji u Cirihu predstavljeno 25 investicionih projekata iz Srbije u oblasti poljoprivrede, prehrambene i metalske industrije, hotelijerstva, zdravstvenog turizma, javno-privatnog partnerstva.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: D. Vukovic / PKS

Kako je istaknuto na „Investiciono-poslovnoj konferenciji za dijasporu“ koja je okupila skoro 200 privrednika, predstavnika poslovnih asocijacija i institucija Švajcarske i Srbije veliki je potencijal za saradnju sa švajcarskom privredom i u sektoru obnovljivih izvora energije, IKT, autsorsinga.

O mogućnostima ulaganja govori i više od 500 investicionih projekata i lokacija u Srbiji na jedinstvenoj onlajn platformi “Poslovni atlas Srbije i dijaspore” koja omogućava brzo povezivanje domaćih firmi sa kompanijama u inostranstvu.

Švajcarska je 6. investitor u Srbiji, ekonomski odnosi dve zemlje su veoma dobri i intentivni, ali ima dosta mogućnosti za unapređenje, istakao je ambasador Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić. Dodaje da je Srbija atraktivna investiciona destinacija sa stabilnom poslovnom klimom i mnogo mogućnosti za ulaganja.

Foto: D. Vukovic / PKS

U fokusu Privredne komore Srbije jeste umrežavanje privrednika, naša dijaspora ima veliki potencijal i cilj nam je da povežemo one koji imaju ideje, sredstva, sa onima koji to umeju da implementiraju, rekao je savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Miroslav Lutovac na otvaranju konferencije.

Podsetio je da je osim onlajn platforme „Poslovni atlas Srbije i dijaspore“, privrednicima iz dijaspore na raspolaganju je i „Poslovni hab za dijasporu“ koji im pruža sve važne informacije i povezuje ih sa firmama u Srbiji.

„Poslovni hab za dijasporu“ biće deo aktivnosti PKS usmerenih na jačanje veza sa dijasporom sa ciljem da se deo sredstava od doznaka preusmeri u pokretanje novih biznisa i otvaranje radnih mesta u Srbiji, naveo je Đorđe Andrić, rukovodilac Centra za podršku investicijama i javno-privatno partnerstvo PKS.

Ističe da bi se kroz ulaganja dijaspora čvršće povezala sa Srbijom i podseća da je godišnji priliv doznaka veći od nivoa stranih direktnih investicija (SDI), a koje su rekordne tokom proteklih nekoliko godina.

Ukupan priliv doznaka u periodu 2015 –2020. iznosio je 18,7 milijardi evra, 10 odsto više od SDI, a u ukupnim doznakama prednjače Nemačka, Švajcarska i Austrija sa oko 50 odsto.

Foto: D. Vukovic / PKS

Upravo su ove zemlje su u fokusu projekta Link up Serbia koji PKS realizuje sa Međunarodnim centrom za razvoj migracionih politika iz Beča.

Na konferenciji u Cirihu koja je organizovana u okviru projekata Link up Serbia 2 promovisani su novi poslovni modeli saradnje, mentorski programi, podrška autsorsingu u Srbiji, a predstavljene su mogućnosti saradnje sa dijasporom u medicinskom turizmu, neki od projekata ženskog preduzetništva, kao i mehanizmi podrške povratnicima u Srbiju.

Privrednici su se upoznali i sa pogodnostima koje nudi IPARD program u sektoru prehrambene industrije i poljoprivrede.

Naredna konferencija biće održana početkom 2023. u Nemačkoj.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com