Dimitrijević: Možemo li održati kurs dinara? (AUDIO)

dinar, evro, kurs, transakcija, menjacnica, transfer, novac, budzet, devize, valuta, pare, banka, konverzija, provizija, kapital, finansije, 660x330

Ako se u dužem vremenskom periodu nastavi rast cena, postojeći devizni kurs će teško moći da izdrži i zato je jedno od ključnih pitanja da li će dinar moći da se održi na sadašnjem nivou, istakao je član Fiskalnog saveta Bojan Dimitrijević.

Govoreći o tome koliko je stvarno opravdan drastičan rast cena na domaćem tržištu, on je kazao da u ekonomiji za to nema pravog odgovora, te da sve zavisi i od stabilnosti kursa, ali i od niza drugih faktora.

Dodaje da se moraju imati u vidu i krajnja neizvesnost u vezi s ratom u Ukrajini i strahoviti rast cene energenata, a takođe i drugi inflatorni pritisci vezani za preveliku količinu novca koja je emitovana u okviru Evropske unije i Sjedinjenih država zbog izlaska iz kovid recesije, što je sve došlo na naplatu tokom ove godine.

U Fiskalnoj strategiji Narodne banke Srbije izneta su očekivanja da će se tokom 2023. godine stopa inflacije prepoloviti i da će se zatim značajno smanjiti u periodu 2024/2025. godine, kako bi došla u okvire koridora od tri do 3,5 procenta na godišnjem nivou.

Dimitrijević, međutim, smatra da u tom pogledu ipak postoji velika neizvesnost zbog turbulentnih globalnih okolnosti.

Detaljnije u audio zapisu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com