Đaković: Nevreme najviše štete nanelo Osečini, poljoprivrednici će dobiti pomoć države

Đaković je u razgovoru za Tanjug istakao da vrednost štete još nije poznata, s obzirom da ekipa za procenu štete tokom vikenda nije mogla da izađe na teren.

nevreme

“Velika šteta bila je i oko Valjeva i oko Mionice, prema Kraljevu. Međutim, Osečina je definitivno bila epicentar oluje”, rekao je Đaković.

Đaković ističe da je trenutno najvažnije da poljoprivrednici što pre odu u svoje zasade i pogledaju kakva je situacija, kako bi uklonili sve što je stradalo u smislu lomljenja biljaka i grana.

“Ukoliko je grana polomljena, treba je skratiti na prvo zdravo mesto. Zatim je potrebno da raskrče sve što je oštećeno u nevremenu, zbog pojave bolesti i štetočina, jer u takvim situacijama masovno dolaze napadi gljivica. Takođe bitno je da se posavetuju i sa najbližim stručnjacima ukoliko nije došlo do totalne štete”, poručio je Đaković.

On naglašava da će nastala enormna šteta zahtevati uključivanje državnog vrha, kako bi se poljoprivredncima nadoknadili gubici.

Jako nevreme praćeno gradom zahvatilo je juče u popodnevnim satima opštinu Ivanjica, sela Preseku, Brezovu, Maskovu, Katiće i Belu Reku, a padavina je bilo i u opštini Arilje.

Nevreme je zahvatilo i mioničku opštinu i nanelo ogromne štete na usevima, automobilima, domaćinstvima.

Grad veličine jajeta padao je na području opštine Osečina i odštetio stambene objekte, poljoprivredu, automobile i puteve.

U delovima te opštine, koje su zahvaćene nepogodom, proglašena je vanredna situacija.

Grad je padao i u Kraljevu, Krupanju, Loznici, Valjevu i Bajinoj Bašti.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com