Dolar oslabio za 0,4 odsto prema korpi valuta

Dolarski indeks, koji prati vrednost dolara prema korpi glavnih rivala, pao je za 0,4 posto na 104,410 poena, neutrališući deo prošlonedeljnih dobitaka ostvarenih nakon odluka Federalnih rezervi i Evropske centralne banke o povećanju ključnih kamata, izveštava Rojters.

dolari

Oporavak raspoloženja investitora prema riziku na svim tržištima podstakao je rast evropskih akcija posle velike rasprodaje prošle nedelje, pri čemu su valute, uključujuci evro i futu, nadoknadile deo gubitaka zabeleženih na prethodne dve sesije.

Evro je ojačao za 0,4 procenta na 1,06260 dolara, dok je britanska funta porasla za 0,7 odsto na 1,22195 dolara. Uprkos današnjem oporavku, vrednost obe ove valute je i dalje ispod nivoa na kojem su bile pre prošlonedeljnih poteza centralnih banaka.

Japanski jen je takođe porastao za 0,4 odsto na 136,155 jena za dolar, usled medijskih izveštaja da će vlada razmotriti reviziju ključne monetarne politike u borbi protiv deflacije, kada u aprilu bude imenovan novi guvernet Banke Japana.

Britanska agencija podseća da su vlada u Tokiju i Banka Japana 2013. godine potpisale zajedničku izjavu kojom je centralna banka obavezana da u što kraćem roku dovede inflaciju na ciljani nivo od 2,0 posto.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com