Dragić: Potrošači da pogledaju na ambalaži gramažu proizvoda

Dragić je objasnio da je Direktivom EU, koja je doneta pre desetak godina, proizvođačima data sloboda da ne moraju striktno da se pridržavaju određenog pakovanja i da je promena gramaže ili zapremine proizvoda legitimna.

supermarket, kupovina, prodavnica, market, namirnice, cene, cena

“To nije dovođenje u zabludu potrošača kao što se to prvobitno mislilo. Sve ono što je transparentno naznačeno smatra se da je ispravno i u skladu sa zakonom i da je potrošač prilikom kupovine imao mogućnost da se upozna sa samom količinom proizvoda”, rekao je Dragić za Tanjug.

Istakao je da ovaj trend ide u korist proizvođačima, onda i trgovcima, a na štetu potrošača.

Dragić je kazao da proizvođači imaju slobodu da određuju gramažu ili zapreminu sami po svojoj proceni, a ne onoliko koliko je to bilo propisano pravilnicima, i naveo da se prvo smanjila gramaža čokolade kod određenih proizvođača, sa 100 na 80 grama.

“Jedino što je problem je cena, jer ukoliko potrošač ne gleda kolika je zapremina proizvoda, neće videti da za isti novac dobija manje proizvoda”, rekao je on.

Ocenio je da na taj način proizvođači nastoje da nadoknade gubitke u vreme pandemije, ali da oni, kao i trgovci, na taj način rizikuju da izgube svoju poziciju na tržištu.

Dodao je da su potrošači prepušteni sami sebi i da treba da obrate pažnju, osim na cenu i na marku, i na zapreminu i gramažu proizvoda.

Dragić kaže da se javlja i trend prelepljivanja cena i da na rafu piše jedna, a na kasi druga cena, te da je potrebno povećati inspekcijski nadzor, kako bi se malverzacije i obmane potrošača svele na minimum.

“Savetujem potrošače da, ukoliko žele da uštede, biraju cene i gde će i šta da kupe, prate akcije, popuste, sniženja i da ne prave zalihe”, kazao je Dragić.

Objasnio je da potrošači dosta trpe zbog ograničenja rasta cena osnovnih životnih namirnica.

Izrazio je zabrinutost da će, kada dođe do ukidanja tog ograničenja, doći do naglog rasta cena, kada će biti ugrožena kupovna moć potrošača i smanjena potrošačka korpa.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com