Drama oko cene nafte; Poljaci “besni”: “Previše velikodušno prema Moskvi”

Razgovori između zemalja EU o tome gde da se postavi gornja granica cene ruske nafte dogodili su u sredu uveče, prenosi Blumberg.

Izvor: Jutarnji list

Evropska komisija je predložila fiksnu cenu od 65 dolara po barelu, što je razbesnelo Poljake i baltičke države, koji takvu cenu smatraju previše velikodušnom za Moskvu.

S druge strane, zemlje sa velikom pomorskom industrijom poput Grčke i Malte ne žele da idu ispod 70 dolara, što je gornja granica koju je EU ranije danas iznela.

Očekuje se da će dodatni razgovori ambasadora trajati celo veče. Ukoliko se ne postigne dogovor, sastanci bi mogli da se nastave već u četvrtak.

Za četvrtak je zakazan i sastanak ministara energetike Evropske unije na kojem bi trebalo da se razgovara o neophodnim merama za suzbijanje cena prirodnog gasa.

“Tražimo načine kako to može da funkcioniše i kako se može naći zajednički jezik, pragmatičan i efikasan, dok istovremeno izbegavamo projektovane probleme“, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc u sredu uveče. “Lično, mislim da ćemo vrlo brzo doći do rešenja!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com