Druga najveća INICIJALNA JAVNA PONUDA u istoriji Nemačke: Volkswagen cilja na 75 milijardi evra

Volkswagen cilja na procenu do 75 milijardi evra (75,1 milijardu dolara) za proizvođača luksuznih sportskih automobila Porše, saopštio je u nedelju ovaj gigant, što će biti druga najveća nemačka inicijalna javna ponuda (IPO) u istoriji.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Ronald Wittek / EPA;

Volkswagen (VLKAF) će proceniti preferencijalne deonice u flotaciji Porsche AG na 76,50 do 82,50 eura po dionici, rekao je proizvođač automobila, što će prevesti u proceenu od 70 do 75 milijardi evra, prenosi Rojters.

Blic preporučuje

Prema podacima Refinitiva, na gornjem kraju raspona, koji je prvi izvestio Rojters, postao bi treći najveći IPO u Evropi. Trgovanje će početi na Frankfurtskoj berzi 29. septembra, saopštio je Volkswagen.

Foto: Toms Kalnins / EPA;

Kao deo listinga, 911 miliona akcija Porsche AG biće podeljeno na 455,5 miliona povlašćenih akcija i 455,5 miliona običnih akcija. Do 113.875.000 prioritetnih akcija, bez prava glasa, biće plasirano investitorima tokom IPO-a.

Državni fondovi Katara, Abu Dabija i Norveške, kao i kompanija zajedničkih fondova T. Rove Price upisaće prioritetne akcije u vrednosti do 3,68 milijardi evra kao ulagači kamen temeljac, na gornjem kraju procene, saopštio je Folkswagen.

Zaposleni nemačkog proizvođača automobila Porsche rade u fabrici Porsche u Štutgart-Zufenhauzenu, Nemačka, 26. januar 2018. REUTERS/Ralph Orlovski.

Porsche planira hitnu IPO u narednim nedeljama.

„Sada smo u startu sa planovima za IPO za Porsche i pozdravljamo posvećenost naših investitora,“ rekao je glavni finansijski direktor i operativni direktor Volkswagena Arno Antlitz.

Foto: Martin Meissner / Tanjug/AP

U skladu sa sporazumom Volkswagena ranije u septembru sa svojim najvećim akcionarom Porsche SE, 25% plus jedna obična akcija u brendu sportskih automobila, koji imaju pravo glasa, pripašće Porsche SE po ceni preferencijalnih akcija plus premiju od 7,5%.

Porsche SE, holding firma koju kontrolišu porodice Porše i Pieh, finansiraće kupovinu običnih akcija sa dužničkim kapitalom do 7,9 milijardi evra, navodi se u odvojenom saopštenju.

Ukupan prihod od prodaje biće 18,1 do 19,5 milijardi evra. Ako se IPO nastavi, Volkswagen će sazvati vanrednu skupštinu akcionara u decembru na kojoj će predložiti isplatu 49% ukupnog prihoda akcionarima početkom 2023. kao specijalnu dividendu.

Očekuje se da će u ponedeljak biti objavljen berzanski prospekt, nakon čega će institucionalni i privatni investitori moći da se upišu na akcije Poršea.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com