DVE ODLUKE KOJE PRETE DA RAZORE SVETSKO TRŽIŠTE NAFTE Članice OPEK smanjuju proizvodnju, G7 ograničava cene: Barel će ići preko 100 dolara, moguć problem i oko snabdevanja

Embargo na rusku naftu koja stiže morskim putem ponovo je stavio u fokus tržište nafte. Iako će se posledice te odluke neosporivo osetiti na domaćem i evropskom tržištu, veći problem sa globalnim cenama “crnog zlata” napraviće druga dva poteza, jedan zemalja članica OPEK, drugi zemalja članica G7.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Tu se misli na smanjenje obima proizvodnje nafte od strane članica OPEK+, i odluka G7 da ograniče cene ruske nafte, sirove koja je stupila na snagu isti dan kad i embargo, i još jedna koja sledi 5. februara, koja će ograničiti cene za sve ruske derivate od strane članica G7.

Blic preporučuje

Komentarišući trenutnu situaciju, stručnjak za energetiku i energetsku efikasnost, Miloš Zdravković je rekao da se nafta lako zameni na evropskom tržištu, ali da će cena na evropskom tržištu biti ključan problem.

– OPEK – naftni kartel predvođen Saudijskom Arabijom i 13 zemalja njenih saveznika zajedno sa Rusijom i 10 njenih saveznika dogovorili su se da smanje proizvodnju na 2 miliona barela do kraja 2023. Glavna posledica koja se očekuje je povećanje cena – rekao je on.

Kako Zdravković navodi, “Goldman saks” je najpre predvideo da će cena biti 110 dolara, a sada je smanjio na 105 dolara po barelu, dok su prognoze drugih banaka da će biti između 100 i 105 dolara po barelu.

– Jednostavno biće velika razlika između SAD i Evrope u tom pogledu – naglašava Zdravković.

U tom kontekstu on je za “Blic Biznis” objasnio po kom principu funkcionišu cene nafte na svetskim berzama na osnovu njegovog višegodišnjeg iskustva praćenja berze:

– Postoje dve referentne svetske berze, evropska, gde se prodaje nafta tipa brent i severno-američka berza. Otkako ja pratim energitiku, nekih desetak godina unazad, razlika između te dve berze je 1, 3 i 1, 7 dolara. Juče je WTI nafta bila 70-73 dolara, a brent nafta 83,4 dolara. Razlika od 6 dolara po barelu predstavlja implikaciju da će na evropskom kontinentu biti skuplja energija.

Iz OPEK-a je nedavno najavljeno i da će ova odluka ostaje na snazi i pored embarga i ograničavanja cena ruske nafte od strane Grupe sedam (G7). To ograničenje cena stupa na snagu od 5. decembra 2022. godine za sirovu naftu i od 5. februara 2023. godine za naftne derivate. Ograničenje cene podrazumeva da će samo ruska nafta kupljena za manje od 60 dolara po barelu moći da se otprema koristeći tankere zemalja G7 i EU, osiguravajuće kompanije i kreditne institucije

Komentarišući odluku G7 Zdravković kaže da ako Rusija odluči da uzročno-posledično odgovori, na ograničenje Evropi će faliti oko milion barela nafte i naftnih derivata.

– Trenutna odluka Rusije je da za zemlje koje uvedu ograničenja nema isporuke ruske nafte, zatim mogla bi da uvede zabranu transpota nafte koja kroz Rusku federaciju dolazi iz centralne Azije, pre svega Kazahstana, što je 1,1 milion barela dnevno na koje Evropa računa, to će biti još veći udar. Videlo se i da sa evropske strane postoji neusaglašenost zemalja oko ograničenja. Recimo Poljska i Baltičke zemlje su tražile da se cena nafte ograniči na 30 dolara, a znamo da proizvodnja ruske nafte košta između 32 ili 37 dolara, naravno oni bi bili na gubitku. Jedna nemačka kompanija koja je najveći svetski proizvođač petrohemije troši više nafte nego Baltičke zemlje zajedno, njemu je zbog izlazne cene proizvoda, primarna ulazna cena energenata, nafte i gasa. A da ne govorimo o dostunosti i pouzdanosti dopremanja, komentariše on.

Gde je Srbija u svemu tome?

Postavlja se pitanje u kojoj meri će posledice ovakve situacije osetiti Srbija.

– Što se tiče nafte, mi ćemo je kupovati, snabdevanje će biti nesmetano, samo je pitanje cene, a evropska berza to diktira. U privilegovanom položaju smo položaju za gas, a za naftu delimo sudbinu evropskog kontinenta. Ali je izvesno je da neće biti nestašice – istakao je.

Ruska nafta proizvedena na teritoriji Ruske federacije neće moći da se doprema preko Janafa, dok će “na primer kazahstanska moći ili mogu ruske kompanije koje posluju u Iraku recimo da dopremaju naftu. Ali kod nas ne bi trebalo da bude problema sa snabdevanjem jer mi imamo rezerve za dva meseca i naša industrija nafte je ozbiljno organizovana, zaključio je Zdravković.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com