ECB PODIGAO CILJANU STOPU INFLACIJE Ubuduće u analizi rasta cena uključuju i ove pokazatelje

Poslušajte vest preko audio fajla

Evropska centralna banka (ECB) odredila je u četvrtak novu ciljanu stopu inflacije, poručivši ujedno da bi u razdobljima slabijeg privrednog rasta mogla privremeno tolerisala i snažniji rast cena.

Banka će srednjoročno ciljati stopu inflacije od dva odsto, umesto dosadašnjih “nešto ispod dva odsto”. Naglasili su da će odnos prema ciljanoj stopi inflacije biti simetričan, prenosi portal Seebiz.

– Simetričnost podrazumeva da će upravno veće podjednako nepoželjnim smatrati pozitivan i negativan otklon od ciljane stope”, stoji u bančinom saopštenju.


Foto: shutterstock

ECB je ipak priznao da bi u određenim situacijama, kada se ukaže potreba za posebno snažnom i dugoročnom monetarnom potporom, mogao privremeno tolerisati stopu inflacije “umereno iznad ciljane stope”, kažu u saopštenju.

Važno je uzeti u obzir implikacije nižih stopa inflacije, posebno u razdobljima slabijeg rasta privrede koja zahtevaju posebno odlučne monetarne mere, kroz duže vremensko razdoblje, kako se inflacija ne bi predugo zadržala na niskim nivoima, tumači ECB.

Ulagače je zanimalo hoće li ECB naznačiti da je spremna kroz duži period da toleriše višu inflaciju ili možda značanije da podigne ciljanu stopu i time signalizira da bi mogla da podupire privredu i nakon što se oporavak od koronakrize stabilizuje, tumači Rojters.


Foto: Profimedia

Banka je nakon analize poručila i da nije sasvim zadovoljna aktuelnim pokazateljem inflacije, harmonizovanim indeksom potrošačkih cena, budući da ne uključuje značajan deo troškova stanovanja. Stoga će ECB ubuduće u proračun da uključi i druge pokazatelje.

– Upravno veće uključiće u analize monetarne politike pokazatelje inflacije koji uključuju početne procene troškova stanovanja u vlastitoj nekretnini i time dopuniti šire pokazatelje inflacije, poručili su.

Najavili su veći angažman u borbi protiv klimatskih promena, poručivši da će uključiti rizike klimatskih promena u odredbe o poslovnim izveštajima i o kolateralu, te u program kupovine korporativnih obveznica.

Analiza ECB-ove strategije trajala je godinu i po dana i Kristin Lagard ju je uvrstila među prioritete svog mandata, pokrenuvši je odmah nakon što je preuzela kormilo od Marija Dragija početkom novembra 2019. godine. Prošla analiza je sprovedena 2003. godine.

ECB je sljedeću analizu najavio 2025. godine.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com