EK produžuje mere na godinu dana – cene gasa ograničene?

Evropska komisija (EK) želi da na godinu produži vanredne energetske mere od prošle godine.

Izvor: Biznis.rs

Foto: shutterstock, rarrarorro

Foto: shutterstock, rarrarorro

Mere je donela kako bi se EU izborila sa gasnom krizom i zaštitila od budućih naglih skokova cena, ali i brzo prešla na obnovljive izvore energije.

Neimenovani visoki zvaničnik EU rekao je da se razmatra da te mere, koje prestaju da važe za nekoliko meseci, produži na godinu, prenosi Mina, pozivajući se na Capital.ba.

EK će predložiti produženje mera nakon što EU postigne dogovor o novim pravilima tržišta gasa, rekao je zvaničnik, navodeći da bi ti pregovori trebalo da se završe ovoga meseca, ali da bi mogli da se preliju i u decembar. Gornja granica cene gasa podelila je zemlje članice EU.

Pojedine zemlje, uključujući i Nemačku, upozorile su da bi ograničenje cene moglo da oteža snabdevanje sa globalnih tržišta gasa, dok Francuska, Poljska i druge države traže da se ta mera produži kako bi se obuzdala inflacija.

Energetska situacija u Evropi trenutno je povoljnija nego tokom prošle zime – zahvaljujući zemljama koje su obezbedile uvoz gasa iz drugih zemalja i povećale njegovo skladištenje.

Rusija je smanjila isporuke gasa Evropi prošle godine što je izazvalo energetsku krizu u Evropi i dovelo do rekordno visokih cena energeneta i velike inflacije.

EU je donela niz mera kako bi se izborila sa energetskom krizom, uključujući ograničenje cene gasa i brži prelazak na obnovljive izvore energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com