“EKONOMSKI IZGLEDI POSTAJU MRAČNIJI” Oštro upozorenje Lagardove: “I 2023. će sigurno biti teška, privredu čeka usporavanje, standard građana sve manji

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard (Christine Lagarde) izjavila je u Evropskom parlamentu da ekonomski izgledi u evrozoni postaju „mračniji“, i da će se poslovna aktivnost, prema njenim očekivanja, „značajno usporiti“ u narednim mesecima s obzirom da visoke cene energenata i hrane, podstaknute ratom u Ukrajini, smanjuju kupovnu moć potrošača.

Piše: Blic

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Olivier Matthys / Tanjug/AP

„Osnovni scenario kojeg se ECB drži je predviđanje smanjenog ekonomskog rasta, ali su neke pretpostavke na kojima se to predviđanje zasniva, poput preostalih zaliha ruskog gasa, prevaziđene dešavanjima. Sledeća godina će sigurno biti teška i prva tri meseca 2023. godine će sasvim sigurno biti negativna, s obzirom na to da ECB veruje da će i četvrti kvartal ove godine takođe biti negativan“, ocenila je predsednica ECB, piše Biznis.rs.

Blic preporučuje

Foto: Roman Pilipey / EPA;

Dva uzastopna kvartala negativnih ekonomskih rezultata smatraju se recesijom, a mnogi ekonomisti predviđaju da će evrozona ući u recesiju krajem ove i početkom sledeće godine.

Lagard je, međutim, rekla da prema osnovnom scenariju ECB rast neće postati postati negativan, ali da bi mnogo mračniji, najgori scenario uključivao recesiju u 2023. godine. Prema tom najgorem scenariju, Rusija bi sasvim prekinula dostavu prirodnog gasa Evropi.

Prema njenim rečima, osnovni scenario, napravljen pre nego što je Rusija prekinula dostavu gasa Nemačkoj kroz gasovod Severni tok 1, previđao rast od 0,9 odsto u narednoj godini, dok mračnije predviđanje ukazuje na pad od 0,9 odsto.

Foto: shutterstock

„Moje lično predviđanje je da će stvarne brojke biti negde između, i da će više toga biti poznato kada ECB u decembru objavi svoja nova predviđanja. Pozivam vlade u evrozoni da programe ekonomske pomoći usmere onima kojima je ta pomoć najpotrebnija, ali podsećam da njeno prekomerno deljenje neće pomoći u suzbijanju inflacije“, istakla je Lagard.

Ruska državna ekonomska kompanija Gazprom, koja upravlja dostavom prirodnog gasa Evropi, postojano smanjuje dotok ovog energenta, i on sada iznosi tek delić količina koje su isporučivane pre rata u Ukrajini, zbog kojeg je Evropska unija Rusiji uvela sankcije.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com