Eksperti savetovali Ruse da napuste štednju u “TOKSIČNIM VALUTAMA”: Raste popularnost juana, TURSKA LIRA PONOVO PADA

Primetan je brz rast i popularnosti juana i njegov udeo u depozitu, rekao je Aleksandar Danilov, predstavnik regulatornog tela Banke Rusije.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

“Definitivno postoji rast, iako je udeo u depozitu još mali, ali to je zato što su krenuli sa niske osnove“, rekao je Danilov.

Blic preporučuje

S druge strene, turska lira potonula je u juče na rekordno nizak nivo nakon što je centralna banka ponovo smanjila kamatnu stope za 100 baznih poena ili jedan odsto. Lira je pala na 18,38 u odnosu na dolar, a ekonomisti očekuju da će se pritisak na liru nastaviti.

Foto: shutterstock

Ranije su zvaničnici ruskih banaka rekli Taš-u da su primetili povećanje interesovanja štediša za štednju u kineskoj valuti, uprkos činjenici da postoje ograničenja na povlačenje stranih valuta sa računa. Mnoge banke su počele da nude depozite u juanima svojim klijentima, prenosi Tanjug.

Eksperti koje je intervjuisao Tass savetovali su Ruse koji drže novac u takozvanim “toksičnim” valutama, misleći na dolare i evre, da pređu na štednju u rubljama ili valutama prijateljskih zemalja.

Po njihovom mišljenju to će zaštititi akumulirana sredstva od rizika koje nose sankcije.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com