EPCG na izvozu struje ZARADILA 46,4 miliona evra za tri nedelje

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) zaradila je 46,4 miliona evra od izvoza struje u poslednje tri nedelje, izjavio je Milutin Đukanović, predsednik Odbora direktora EPCG. Crna Gora se može pohvaliti još jednim odličnim rezultatom – u petak je bila zemlja sa najvećim udelom energije iz vetroparkova u ukupnoj proizvodnji struje u Evropi.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Zbog suše i loše hidrološke situacije, koja je trajala skoro godinu dana, EPCG je bila prinuđena da uvozi više struje nego obično, i to po visokim cenama izazvanim energetskom krizom. Rezultat je bio minus u kasi kompanije posle devet meseci od oko 57 miliona evra. Ipak, sa dolaskom kišnih danaa situacija se poboljšala, pa je EPCG počela da izvozi struju oko 20. novembra.

Blic preporučuje

„Za period od 21. novembra do 11. decembra EPCG je na osnovu izvezene električne energije zaradila 46,4 miliona evra. EPCG radi“, poručio je Đukanović na društvenim mrežama.

EPCG je ove godine uvozila struju po ceni većoj 260 odsto u poređenju sa prošlom godinom

Hidrometeorološki zavod, kako su prenele Vijesti, naveo je da od jeseni prošle godine u Crnoj Gori vlada jaka hidrološka suša, dok je na zapadu zemlje suša ekstremna, a baš u tom delu su dve hidroelektrane EPCG – Perućica i Piva. Inače, hidroelektrane u godini sa dobrom hidrologijom proizvedu oko 45 odsto struje u zemlji.

Analiza Ministarstva kapitalnih investicija pokazala je da je EPCG u prvih osam meseci 2022. u proseku uvozila struju po ceni od oko 280 evra po MWh, što je oko 260 odsto više nego u istom periodu prošle godine, kada je cena bila oko 78 evra.

Foto: shutterstock

Prvo mesto u Evropi

Druga dobra vest za energetski sistem Crne Gore, došla je zbog povećane proizvodnje struje u vetroparkovima Krnovo, snage 72 MW, i Možura, snage 46 MW.

Evropsko udruženje WindEurope saopštilo je da je u petak udeo energije iz vetroelektrana u Crnoj Gori bio najveći u Evropi – 34 odsto. na drugim mestu bila je Hrvatska, a na trećem Grčka.

(Vijesti/Balkan Green Energy)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com