EPS: Uvesti mehanizam strateške rezerve kao sigurnost za slučaj energetske krize

FoNet18.10.2021. 17:16

EPS: Uvesti mehanizam strateške rezerve kao sigurnost za slučaj energetske krize 1Foto: Beta/Ministarstvo rudarstva i energetike

Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije (EPS) uputio je inicijativu Ministarstvu rudarstva i energetike za uvođenje mehanizma strateške rezerve kao prelaznog rešenja za obezbeđivanje sigurnosti snabdevanja kupaca u Srbiji, objavila je danas Ekapija.

V.d. direktora EPS Milorad Grčić pojasnio je da strateška rezerva znači konzerviranje svih elektrana koje treba da izađu iz redovnog rada i za slučaj energetske krize, dekonzerviraju se i pokreću.

Cilj inicijative je da se obezbedi stabilno snabdevanje uz nepromenjene cene za građane Srbije, poručio je Grčić.

„Kapaciteti koji budu konzervirani posle analize stručnih službi mogu se aktivirati u uslovima kriza sličnih današnjoj, kada dođe do poremećaja na tržištu, odnosno kada cena i količina električne energije opravdavaju rad termo kapaciteta koji su u strateškoj rezervi“, istakao je Grčić.

To prelazno rešenje je urađeno po modelu iz Evropske unije (EU), naglasio je izvršni direktor za trgovinu električnom energijom Dragan Vlaisavljević.

„Neke zemlje, kao što je Nemačka, uvele su strateške rezerve i u ovoj situaciji ih aktiviraju, dok je Rumunija u potpunosti zavisna od vetra“, rekao je Vlaisavljević.

On je napomenio da je postojeći zakon napravljen trgovački, a ukoliko ministarstvo prihvati tu inicijativu, mogla bi da se sačuvaju postojeći i gradi novi kapaciteti.

Član Nadzornog odbora ispred Vlade Srbije Petar Stanojević podržao ovu inicijativu i poručio da je on i za strateške rezerve i za konzervaciju kapaciteta, jer ovo jeste prva velika energetska kriza, ali veruje da nije poslednja, prenosi Ekapija.

Ekonomija

Gradnja u EU pala tokom avgusta  13

Gradnja u EU pala tokom avgusta 

Proizvodnja u građevinarstvu smanjena za 1,3 odsto u eurozoni i za 1,8 procenta u Evropskoj uniji u avgustu u odnosu na jul, procenjuje Eurostat.  

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com