“EU da poboljša odnose sa Moskvom”; “Ne protivnici, već partneri”

Moskva — Stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov pozvao je Brisel da poboljša odnose sa Moskvom kako bi se izbegla nestašica gasa u budućnosti.

Izvor: Sputnjik

Foto: Deposithotos, ruskpp

Foto: Deposithotos, ruskpp

Čižov je u intervjuu za Fajnenšel tajms podsetio da je predsednik Rusije Vladimir Putin “dao neke preporuke Gaspromu da pokaže veću fleksibilnost”.

“I nešto mi se čini da će Gasprom poslušati”, smatra političar.

“Srbija zaslužila privilegovan status”

Prema njegovim rečima, dejstva koje bi pomogla da se obuzdaju brzorastuće veleprodajne cene mogla bi se uskoro desiti, rekao je on.

Čižov je pozvao Evropsku uniju da Rusiju ne tretira kao protivnika, već kao partnera. Istovremeno je naglasio da Moskvu ne zanima povećanje cena gasa, jer “to ne doprinosi stabilnosti”: neki počinju da prelaze sa gasa na ugalj.

Kriza udara jako, države se vraćaju fosilnim gorivima; Neki već “u mraku”

Prema rečima diplomate, energetska politika EU, kao i nespremnost nekih evropskih energetskih kompanija da plate više za popunu svojih rezervi, pogoršali su probleme bloka, prenosi Sputnjik.

Čižov je primetio da su na krizu takođe uticale i odluke Brisela koje primoravaju Gasprom da isporučuje deo gasa Evropi pod uslovima slobodnog spot trgovanja, a ne na osnovu dugoročnih ugovora. Smatra da Stari svet “potcenjuje buduću ulogu gasa” kao evropskog izvora energije.

Evropa i svet “kubure” sa strujom, ali i nekim proizvodima; “Građani Srbije da ne brinu”

Poslednjih nedelja primećuje se rekordan rast svetskih cena energenata. Stručnjaci smatraju da je nagli rast vrednosti fjučersa posledica niskog nivoa napunjenosti podzemnih skladišta gasa na kontinentu, kao i velike potražnje za prirodnim tečnim gasom u Aziji.

Predsednik Rusije Vladimir Putin naglasio je da je zemlja spremna da pomogne u stabilizaciji energetske situacije. Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je izjave da Moskva pokušava da utiče na cenu goriva radi pokretanja “Severnog toka 2” glupostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com