Evo gde je najbolje da zaradite penziju u inostranstvu: Ovo je iznos penzija u Nemačkoj, Austriji i Švedskoj

Biznis Moj novčanik

Evo gde je najbolje da zaradite penziju u inostranstvu: Ovo je iznos penzija u Nemačkoj, Austriji i Švedskoj

U Hrvatskoj, gde je prosečna penzija ove godine dostigla 513 evra, srećnicima se mogu smatrati oni koji su barem deo radnog staža navršili u bogatoj zapadnoj zemlji i tamo primaju penziju.

Evo gde je najbolje da zaradite penziju u inostranstvu

Foto: Nenad Mihajlović / Ringier

Evo gde je najbolje da zaradite penziju u inostranstvu

Najviše penzija iz inostranstva penzionerima u Hrvatskoj stiže iz Nemačke (oko 83 hiljade), zatim iz Bosne i Hercegovine (37 i po hiljada), Slovenije (blizu 30 hiljada), Austrije (oko 15 hiljada), Srbije (12 i po hiljada). pola hiljade) i Švajcarske (7 i po hiljada). Mnogi uspevaju da svoje domaće penzije „podebljaju” penzijama koje zarađuju radeći u bogatim zemljama, a možda najslikovitiji primer za to je pre nekoliko godina pomenuta u tamošnjim medijima uz priču penzionera iz Orahovice, koji je za 30. godine staža u Hrvatskoj zaradio istu penziju kao za tri godine rada u Nemačkoj.

Blic preporučuje

Naravno, bolje je dobiti inostranu penziju iz bogatije zemlje gde su i plate i penzije veće, mada i to zavisi od uslova pod kojima se one mogu ostvariti. Tako je u tri zemlje gde su generacije naših iseljenika već odradile staž, a danas tamo primaju penzije ili deo penzija.

Nemačka

Za ostvarivanje prava na penziju u najvećoj i ekonomski najmoćnijoj državi Evropske unije dovoljno je samo pet godina radnog staža. Postoje razlike u visini prosečne penzije između pojedinih nemačkih saveznih država, a zvanično je prosečna penzija na kraju 2022. godine iznosila 1.384 evra. Minimalna penzija nije propisana zakonom, ali najniža penzija koju tamo možete dobiti je 563 evra mesečno, što je više od proseka u Hrvatskoj.

Na primer, neko ko je pet godina radio u Nemačkoj za prosečnu platu od 2.600 evra, tamo će primati oko 180 evra mesečno.

Austrija

I u Austriji se pravo na penziju može ostvariti nakon pet godina staža. Dosadašnja minimalna mesečna penzija u iznosu od 1.100 evra od ove godine biće povećana na 1.217 evra. Međutim, visina penzije zavisiće od visine plate i doprinosa u penzioni fond u tih minimalnih pet godina, što se razlikuje od slučaja do slučaja. Pod ovim minimalnim uslovima, penzija iz Austrije će biti relativno niska.

Jedna gospođa je jesenas za portal Moje vrijeme rekla da je šest i po godina radila u Austriji i da sada prima penziju u iznosu od 301 evro mesečno. U Hrvatskoj je radila 19 godina i njena lokalna penzija je 210 evra. Međutim, Austrija njoj i ostalima isplaćuje čak 14 penzija. Pored dvanaest redovnih, za Vaskrs i Božić se plaćaju još dva.

Švedska

Pravo na nacionalnu penziju imaju stranci koji su deo ili ceo radni staž stekli u Švedskoj. Na stranicama švedskog penzijskog sistema se navodi da se ovo pravo zadržava gde god se osoba kreće. Svako ko je živeo ili radio u Švedskoj najmanje 40 godina mogao je da prima nacionalnu penziju.

„Možda nećete moći da zadržite celu penziju, u zavisnosti od toga koje delove penzije imate i u kojoj zemlji živite“, navodi se na sajtu švedske penzione agencije.

Međutim, švedski penzijski sistem je diskriminatorski prema strancima u tom pogledu. Ako u Švedskoj nisu živeli najmanje 40 godina, a radili su najmanje 30 godina, njihova penzija može na kraju da iznosi samo 20 do 25 odsto iznosa plate koju primaju.

Prosečna nacionalna penzija u Švedskoj prošle godine iznosila je 14.900 kruna, odnosno 1.280 evra, a visina penzije zavisi od toga koliko je poreza plaćen na platu.

(N1)

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com