EVROPA REŠILA PROBLEM SA GASOM Goldman Sachs: “Cene će pasti”

Evropske zemlje mogu izdržati ruske rezove u isporuci gasa ove zime jer su problemi sa nabavkom možda “uspešno rešeni”, stoji u analizi vodeće američke banke Goldman Sachs.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

.

Foto: Dennis Diatel / Alamy / Alamy / Profimedia

.

Analitičari ove banke procenjuje da će se cene gasa ove zime verovatno više nego prepoloviti jer su se napori zemalja EU-a da izbegnu velike nestašice ove zime pokazali učinkovitima.

Blic preporučuje

U proceni objavljenoj u utorak stoji kako banka očekuje da će evropske veleprodajne cene prirodnog gasa pasti s oko 215 evra po megavatsatu (MWh) na ispod 100 evra po MWh do kraja prvog kvartala iduće godine, pod pretpostavkom uobičajenih zimskih vremenskih uslova. Radi se o cifri koja je znatno ispod ranije predviđenih 213 evra po MWh, prenosi The Guardian.

Evropske zemlje požurile su da napune svoja skladišta gasa pre zime nakon što je ruski Gazprom smanjio isporuke, uključujući i one kroz gasovod Severni tok 1, a mahnita potraga za gasom kako bi se popunile zalihe podigla je veleprodajnu cenu energenta u nebo. Ovog je meseca Gazprom produžio obustavu protoka gasa kroz Sjeverni tok 1, ne spominjući vremenski okvir za njegovo ponovno otvaranje, piše Jutarnji list.

Analitičari Goldman Sachsa rekli su: “Smanjenje isporuke na neodređeno vrijeme putem Sjevernog toka 1 na nulu, ostavlja nadalje sjeverozapadnu Evropu bez ikakvog ruskog gasa. I dok često čujemo pitanje koje će biti posljedice za skladišta, vjerujemo da je bolji pristup postaviti pitanje koje će biti posljedice po cijene da bi se punjenje skladišta nastavilo prema potrebama. To je zagonetka koju je Evropa uspješno riješila u proteklih godinu dana, kombinacijom smanjenja potražnje za gasom unutar Evrope i među kupcima (tečnog prirodnog gasa – LNG) drugdje u svijetu, što je rezultiralo natprosječnim povećanjem zaliha”, prenosi SEEbiz.eu.

Analitičari Goldman Sachsa kažu kako očekuju da će skladišni kapaciteti biti popunjeni u proseku 90 posto do kraja oktobra, više od ciljanih 80 posto popunjenosti do 1. novembra za celu EU.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com