Evropske akcije NASTAVILE PAD četvrtu sesiju uzastopno

Evropske akcije su nastavile danas pad četvrtu trgovinsku sesiju uzastopno, pošto investitore brine uticaj eskalacije rusko-ukrajinskog sukoba i rešenost centralnih banaka da ukrote inflaciju na račun privrednog rasta i kompanijskih profita.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Panevriopski indeks STOKS 600 pao je za 0,6 procenata do 7:08 časova po srednjoevropskom vremenu, dotakavši najniži nivo od 3. oktobra, javlja Rojters.

Blic preporučuje

U poslednje četiri trgovinske sesije, ovaj indeks je potonuo za više od 3,0 posto zbog strahovanja tržišnih akteta da će vodeće centralne banke u svetu, pre svega američke Federalne rezerve (FED), nastaviti s agresivnim podizanjem kamatnih stopa kako bi obuzdale inflaciju.

Ta strahovanja su se pojačala nakon podataka koji su pokazali visoku otpornost američkog tržišta rada u septembru, što je raspršilo nade u skoriji zaokret monetarne politike FED-a.

Ministarstvo rada SAD je objavilo u petak uveče da su američki poslodavci otvorili u septembru 263.000 novih radnih mesta i da je stopa nezaposlenosti pala na 3,5 posto, dok su ekonomisti predviđali da će iznositi 3,7 procenata.

Svi sektorski podindeksi u okviru indeksa STOKS 600 bili su na silaznoj putanju na ranom trgovanju, predvođeni padom tehnoloških akcija od 1,4 odsto.

Akcije proizvođača čipova, uključujući Infineon i BE Semikondaktor, izgubile su između 1,0 i 2,0 posto vrednosti, nakon što je Vašington objavio set mera o kontroli izvoza, među kojima je zabrana određenih čipova kineskih kompanija koji se proizvode bilo gde u svetu uz korišćenje američke opreme.

S druge strane, akcije Renoa su skočile za 4,4 procenta posle izveštaja Rojtersa da Nisan Motor vrši pritisak na francuskog partnera da smanji svoj udeo u japanskoj kompaniji što je više moguće i da bi mogao da razmotri prikupljanje sredstava za otkup akcija.

(Tanjug)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com