Folksvagen tone

Akcije nemačkog automobilskog koncerna Folksvagen, kako javlja nemačka agencija DPA, padaju neprestano od polovine 2021. godine.

Izvor: Capital.ba

Ilustracija: Evannovostro / Shutterstock.com

Ilustracija: Evannovostro / Shutterstock.com

Tada je jedna akcija ovog najvećeg svetskog proizvođača automobila bila 240, a sada svega 113 evra. Samo u poslednjih godinu dana pale su za više od 20 odsto.

Prema analitičarima, koje navodi ova agencija, “investitori sve manje veruju da će VW, ovakav kakav jeste, narednih godina povratiti konkurentnost”.

Pada mu udeo na ključnom tržištu u Kini, ali i u Severnoj Americi je suočen s teškim problemom prevelikih troškova. A zbog sporosti u razvoju elektro-automobila na samom je repu evropskih proizvođača ovih vozila, prenosi Capital.

Glavni uzrok pada akcija VW, prema njegovom glavnom menadžeru Mihalu Semotanu, jesu pritnje od izrazitog pada učešća na kineskom tržištu. Tamo sada prodaje 40 odsto svoje produkcije. A konkurencija mu je baš tamo – sve jača.

Na primer, najveći kineski proizvođač auta BYD u prvoj polovini ove godine uspeo je da uđe među 10 najvećih svetskih proizvođača auta. Sa prodajom od milion i 250.000 auta u Kini nadmašio je Mercedes Benz.

Ukratko, VW na ovom ključnom tržištu elektromobila teško može da konkuriše nižim cenama tamošnjim proizvođačima. Zato i ide na saradnju s kineskim firmama, pre svega onim koje proizvode jeftinije automobile koji se tamo najviše traže. Ali, onda su i profiti manji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com