Francuska se bori protiv Amazon-a uvođenjem minimalne naknade za dostavu knjigaKako bi pomogla malim knjižarama da se takmiče sa maloprodajnim gigantom Amazon-om, Francuska vlada najavila je uvođenje minimalne naknade za dostavu knjiga od tri evra. Kako saznaje Reuters, minimalna naknada primenjivaće se samo na narudžbine do 35 evra.

Reč je, inače, o najnovijoj meri francuske vlade za uravnoteženje konkurencije u sektoru knjiga. Naime, od 1981. godine, Francuska ima propisane fiksne cene knjige sa maksimalnim popustom od pet posto, a 2010. godine taj je zakon proširen i na e-knjige.

Treba istaći i da je Francuska 2014. godine zabranila besplatnu dostavu knjiga, ali Amazon i ostali veliki dobavljači mudro su to zaobišli naplativši kupcima dostavu samo jedan cent. Uvođenjem minimalne naknade za dostavu u iznosu od tri evra, korišćenje ove “rupe u zakonu” više neće biti moguće.

“Ovo će prilagoditi knjižarsku industriju digitalnoj eri uspostavljanjem ravnoteže između velikih platformi za e-trgovinu, koje nude praktično besplatnu dostavu knjiga bez obzira na veličinu i vrednost narudžbine, kao i knjižara koje ne mogu pratiti takve naknade”, kažu iz francuskog Ministarstva financija i Ministarstva kulture.

Francuska će obavestiti Evropsku komisiju o svom planu, a minimalna naknada za dostavu stupiće na snagu šest meseci nakon što je EU odobri.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com