Fuzijska elektrana se uskoro pušta u rad – poznat prvi korisnik

Američka kompanija Helion enerdži razvija tehnologiju pulsne fuzije.

Izvor: SEEbiz / Bug.hr

Ilustracija: Shutterstock/Ezume Images

Ilustracija: Shutterstock/Ezume Images

Za nju veruju da može biti rešenje za izvlačenje više energije iz fuzijskih reakcija nego što je u njih uloženo.

Već su izradili nekoliko prototipa, a od 2021. rade i na izgradnji prve komercijalno isplative fuzijske elektrane. Ta elektrana trebalo bi da proizvodi električnu energiju snage barem 50 MW, a i više od toga, nakon otprilike jedne godine rada, tokom koje će se proizvodnja postupno povećavati, piše Bug.

Plan Heliona je da pusti svoj prvi fuzijski reaktor u rad već 2028. godine, daleko pre svih konkurentskih rešenja. Za to su već pronašli i prvog komercijalnog kupca – tehnološka kompanija Majkrosoft potpisala je ugovor o kupovini električne energije iz Helionove prve fuzijske centrale. U ugovor je uključen i elektrodistributer Konstelejšen, koji će biti zadužen za prenos energije, prenosi Seebiz.

Helionov reaktor sastoji se od dve komore, prečnika oko 2 metra. Magnetskim impulsima se plazma iz njih šalje u centralnu komoru gde se dva takva “paketa” sudaraju. Tamo se dodatno pritisak povećava snažnim magnetima, a postiže se temperatura preko 100 miliona stepeni Celzijusa.

Pri toj temperaturi joni deuterijuma i helijuma-3 trebalo bi da postignu dovoljno velike brzine da prevladaju sile koje bi ih na atomskom nivou inače držale odvojenim, tj. da se pokrene lančana fuzijska reakcija, koja će davati više energije od uloženog.

Usled fuzije u reaktoru dolazi do ekspanzije plazme, koja stvara novo magnetsko polje u komori reaktora. Iz tog magnetskog polja se stvara električna energija u samom akceleratoru – što znači da nije potrebno, kao kod ostalih eksperimentalnih fuzijskih elektrana, zagrejavati vodu, pa energiju dobijati posredno, iz pare pomoću turbina.

Majkrosoft ima, kao i druge velike tehnološke kompanije, ambiciozan plan dekarbonizacije poslovanja i žele do 2030. godine da postanu negativni. Helion smatra da im svojom čistom fuzijskom energijom u tome može pomoći, ali i da njihova rešenja mogu celom svetu ubrzati prelaz na “zelene” izvore energije.

Trenutno su, kažu, u fazi izgradnje sedmog prototipa reaktora, koji će prikazati svoju sposobnost proizvodnje električne energije tokom 2024. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com