Годишњица злочина у Сребреници

четвртак, 11.07.2024,  05:50 -> 06:03

Извор: РТС

Комеморацијом у Поточарима и традиционалним “Маршом мира” данас се обележава 29. годишњица злочина у Сребреници.

Комеморацијом настрадалим Бошњацима, у Меморијалном центру у Поточарима, биће обележено 29 година од злочина у Сребреници.

Традиционални “Марш мира”, којим се одаје почаст сребреничким жртвама, одржава се и ове године.

Из Полицијске управе Зворник саопштено је да се предузимају појачане мере и радње да би скупови најављени на подручју Сребренице протекли мирно и без инцидента, преноси РТРС.

Хашки трибунал за ратне злочине у бившој СФРЈ и судови у БиХ, Србији и Хрватској до сада су осудили 47 особа на више од 700 година затвора за, према формулацији Хашког трибунала, “геноцид, злочине против човечности и друге злочине почињене у Сребреници у јулу 1995. године”.

Бивши командант ВРС Ратко Младић је пред међународним кривичним судом у Хагу правоснажно осуђен на казну доживотног затвора, као и некадашњи председник Републике Српске Радован Караџић.

Европски парламент је 2009. године донео Резолуцију о Сребреници, којом је позвао државе чланице ЕУ и земље Западног Балкана да обележавају 11. јул као дан сећања на злочин у Сребреници.

У мају ове године, Генерална скупштина УН у Њујорку усвојила је резолуцију о Сребреници, чему се у ГС УН жестоко противио Београд. Резолуција је усвојена са 84 гласа “за”, 19 “против” и 68 уздржаних.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com