GOMILAJU SE PROBLEMI U NAJJAČOJ EKONOMIJI SVETA Ovih 9 indikatora šalje jasnu poruku: SAD je uveliko u recesiji

Nasuprot tome, nezvanični ali ništa manje stručni izvori, pak mesecima tvrde da najjača ekonomija sveta grca u problemima, i da ako se fokusiramo na zvaničnu definiciju recesije (dva uzastopna kvartala negativnog rasta BDP), SAD je u recesiji još od letos.

Blic preporučuje

U nastavku pogledajte 9 ključnih tački američke privrede koje ovaj drugi tabor u polemici “jesmo ili nismo u recesiji” ističe da su de facto pokazatelji slabljenja broj 1 ekonomije sveta.

1) Nekretnine

Debata o tome da li je američka ekonomija u recesiji besni, ali nema sumnje o statusu američkog tržišta nekretnina. Ovako na papiru izgleda stambena recesija:

– Indeks stambenog tržišta SAD (mera poverenja graditelja kuća) pao je 11. mesec zaredom na najniži nivo od aprila 2020. 37 odsto građevinara je prijavilo smanjenje cena u novembru, uz prosečno smanjenje cena od 6 odsto .

Foto: screenshot

– Građevinske dozvole su u oktobru dostigle najniži nivo za 26 meseci, što je pad od 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Foto: screenshot

– Prodaja postojećih kuća u SAD pala je 9. mesec zaredom, 28 odsto manje u odnosu na prošlu godinu. Ovo je najveći međugodišnji pad od februara 2008.

Foto: screenshot

– Srednja cena postojećih kuća prodatih u SAD sada je pala za 8 odsto u odnosu na svoj vrhunac u junu, što je najveći pad od 4 meseca od novembra 2008. do februara 2009. Nakon što je poslednji stambeni balon dostigao vrhunac, cene su pale za 33 odsto. Neverovatno, isti pad danas bi samo vratio cene na nivoe iz februara 2020.

Foto: screenshot

2) Zarade

Stanovanje nije jedini pad koji smo videli ove godine.

Sa 95 odsto prijavljenih kompanija, S&P 500 K3 GAAP zarada je manja za 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što je drugi kvartal zaredom negativnog rasta na godišnjem nivou. A ako su trenutne smernice/procene tačne, verovatno ćemo videti da se ovaj trend nastavlja u K4.

Foto: screenshot

Veliko je pitanje šta se dešava nakon toga, pošto su akcije već ove godine pale u tandemu sa zaradom. Da li će se zarade vratiti u 2023. kao što se trenutno očekuje (rast zarade od 13%) ili će se pad nastaviti?

3) Obrnuta kriva prinosa

Najbolji argument za dublji pad zarada je da će debata o recesiji u SAD konačno biti rešena u narednim mesecima sa jasnim ekonomskim padom.

Na vrhu liste vodećih indikatora koji ukazuju na buduću ekonomsku slabost nalazi se kriva prinosa, koja je sada potpuno obrnuta.

Najkraći prinos na jednomesečne trezorske zapise (3,93%) porastao je prošle nedelje iznad prinosa na 30-godišnje trezorske obveznice sa najdužim rokom dospeća (3,89%), što je relativno retka pojava.

Foto: screenshot

Poslednja 2 puta se to desilo:

– avgust – septembar 2019. (recesija je počela u martu 2020.)

– avgust 2006 – avgust 2007 (recesija je počela u januaru 2008).

Pored krive prinosa, mnogi drugi vodeći indikatori (stambeni prostor, ISM nove narudžbine, akcije itd.) ukazuju na slabiju ekonomiju.

Kao rezultat toga, šestomesečna stopa rasta Vodećeg ekonomskog indeksa pala je dalje u negativnu teritoriju u oktobru i nalazi se na nivoima koji su signalizirali veliku verovatnoću recesije u prošlosti (2020, 2008. i 2001.).

Foto: screenshot

4) Bilans FED-a

U međuvremenu, Fed nastavlja da pritiska kočnice, nešto što nismo videli na tržištu medveda od ranih osamdesetih.

Foto: screenshot

Bilans stanja Fed-a je sada na najnižem nivou od 52 nedelje, prvi put od decembra 2019, što je pad od 340 milijardi dolara u odnosu na maksimum u aprilu i 133 milijarde dolara u poslednjih 5 nedelja. Ovo je najveći pad od 5 nedelja od jula 2020.

Foto: screenshot

Bilans stanja Fed-a je sada 3,8 odsto ispod maksimuma u aprilu.

2 najveća povlačenja u poslednjih 20 godina:

– Decembar 2008. do februara 2009: -18,2% (bilans stanja je dostigao novi maksimum u januaru ’10).

– Jan ’15 – avgust 2019. -16,7% (bilans stanja je dostigao novi maksimum u martu ’20).

Foto: screenshot

5) Diznijev pad

Govoreći o povlačenju, Dizni je nedavno dostigao 57 odsto, što je više od njegovog povlačenja sa tržišta medveda 2007-2009 (-56 odsto). To je bilo dovoljno, očigledno da opravda promenu u rukovodstvu, sa Bobom Igerom koji se vratio kao izvršni direktor.

Foto: screenshot

Šta se desilo? Povratak na srednju vrednost u svom najčistijem obliku. Tokom manije 2020-21, Dizniju je nuđeno do 6k odnosa cene i prodaje (P/S), daleko najekstremnijeg vrednovanja u svojoj istoriji. Nakon pada, njegov odnos P/S sada iznosi 2k, što je ponovo ispod svog istorijskog proseka.

Foto: screenshot

Dizni ($DIS) je 2. najlošiji u Dov-u ove godine, iza sebe samo Salesforce ($CRM).

Foto: screenshot

6) Investitori negoduju

Ove godine nije nedostajalo stvari o kojima bi trebalo da brinete (rastuće stope/inflacija/pooštravanje federalnih jedinica/smanjenje zarade/nuklearni rat/itd.), a loše vesti daleko nadmašuju sve pozitivne. Ovo je na značajan način uticalo na ankete o raspoloženju.

Dva primera:

– Medvedi su sada nadmašili bikove u anketi o raspoloženju AAII 34 uzastopne nedelje (od 7. aprila). Sa podacima koji sežu do 1987. godine, ovo povezuje februar – oktobar 2020. (takođe 34 nedelje) za najupornije negativno raspoloženje koje smo videli u ovoj anketi.

Foto: screenshot

– Indeks potrošačkog raspoloženja Univerziteta u Mičigenu bio je ispod 60 za 7 uzastopnih meseci, što je najduži niz ekstremnog negativnog raspoloženja koji smo videli sa podacima koji sežu do 1952. Prethodni rekord je bio 4 meseca zaredom tokom recesije 1980. godine.

Foto: screenshot

7) Kupovina na kredit

Uprkos negativnom raspoloženju potrošača, maloprodaja u SAD i dalje je u procvatu, porasla je za 7,5 odsto tokom prošle godine i dostigla novi maksimum u oktobru. Ali nakon prilagođavanja inflaciji, priča se menja. Realna maloprodaja je dostigla vrhunac u martu 2021. i pala je za 0,3 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Foto: screenshot

S obzirom na veliki jaz između inflacije i plata, kako je američki potrošač bio u stanju da održi svoju potrošnju? Više pozajmljuju, a manje štede.

– Stanje na kreditnim karticama u SAD poraslo je za 15 odsto tokom prošle godine, što je najveći skok od recesije 2001. godine.

Foto: screenshot

– Stope štednje su pale na 3 odsto, što je njihov najniži nivo od recesije 2008-09.

Foto: screenshot

8) Roba i gotovina

Ove godine je bilo crveno more za većinu klasa imovine, sa izuzetkom robe (+21,1 odsto ITD, $DBC ETF) i gotovine (+0,9 odsto ITD, $BIL ETF)

Foto: screenshot

Bitkoin, najbolji u 2019, 2020. i 2021. godini, bio je najgori u ovoj godini (-65 odsto).

Foto: screenshot

Povlačenje bitkoina od 77 odsto u prošloj godini najveće je od 2017-18, a sa 364 dana je sada drugo po dužini, zaostaje samo za padom iz 2013-15 od 410 dana.

Foto: screenshot

9) Mehur polovnih automobila konačno puca

Mehur polovnih automobila konačno puca, a pad cena ubrzava u poslednja dva meseca.

Foto: screenshot

Indeks polovnih automobila u Manhajmu je sada u padu od 14 odsto u protekloj godini, što je najveći zabeleženi pad na godišnjem nivou sa podacima iz 2009. Ovo je bio vodeći pokazatelj viših stopa inflacije u 2020. a nedavni pad je verovatno vodeći pokazatelj niže stope inflacije koje dolaze.

Foto: screenshot

Još jedan veliki pozitivan faktor na frontu inflacije koji se, nadamo se, nastavlja: cene đubriva su dostigle vrhunac krajem marta i od tada su pale za 39 odsto, sada po najnižim cenama od septembra 2021. Ovo je odlična vest s obzirom na njihovu visoku korelaciju sa cenama hrane.

Foto: screenshot

Na kraju, globalne stope kontejnerskog prevoza su na najnižem nivou za 23 meseca, što je 73 odsto manje u odnosu na vrhunac. Iako je ovo još uvek 2 puta više od nivoa pre pandemije, oni nastavljaju da se kreću u pravom smeru.

Foto: screenshot

(Izvor: Compoundadvisors)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com