“GORI” FRANCUSKA, ŠTRAJKOVI ŠIROM ZEMLJE Sindikati traže veće plate, nestašica goriva, smanjena i proizvodnja struje

Francuski sindikati pokrenuli su danas štrajk širom zemlje sa zahtevom za povećanje plata tokom najveće inflacije u prethodnih nekoliko decenija, što je jedan od najvećih izazova za predsednika Emanuela Makrona od kada je u maju osvojio drugi mandat.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

francuska štrajk

Foto: julien de rosa / EPA;

francuska štrajk

Štrajk, koji će prvenstveno pogoditi javne sektore poput škola i prevoza, predstavlja produženje višesedmičnog protesta radnika u industriji koji je poremetio rad velikih francuskih rafinerija i doveo do nestašice goriva na pumpama.

Blic preporučuje

Sindikati se nadaju da će radnici biti odlučniji za štrajk nakon što je Vlada naredila pojedinim zaposlenim licima da se vrate ne posao u skladištima goriva, da bi se nastavile isporuke do benzinskih stanica.

Sindikati zahtijevaju povećanje zarada od sedam do deset odsto zbog inflacije i velikog profita koji ostvaruju kompanije.

Željznica “Evrostar” saopštila je da otkazuje pojedine polaske vozova između Londona i Pariza zbog štrajka.

Dok tenzije u drugoj po veličini evropskoj ekonomiji rastu, štrajk se preliva i u druge energetske sektore, uključujući gigante za proizvodnju nuklearne energije, gde će biti odgođeni servisni radovi.

Štrajk je otežao rad u deset francuskih atomskih centrala, zbog čega će kasniti remont 13 reaktora, a proizvodnja električne energije biće umanjena za ukupno 2,2 gigavata.

Demonstracije su zakazane širom zemlje, a u Parizu će početi u 14.00 časova.

(Rojters/Srna)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com