“Građani da ne brinu – neće biti odlaganja početka grejne sezone, kao ni restrikcija” VIDEO

Beograd — Sve je spremno što se tiče grejanja i građani nema potrebe da brinu, rekao je pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Zoran Ilić.

Izvor: B92/TV Prva

Foto: Zvone/Shutterstock

Foto: Zvone/Shutterstock

“Neće biti odlaganja početka grejne sezone, kao što neće biti ni restrikcija, o tome nismo razgovarali niti planirali. Preporuke koje je Ministarstvo predložilo jesu apel i molba, a ne obaveze i odnose se na i na javni sektor i na domaćinstva. Da svako u svom domenu uradi sve što može da smanji potrošnju električne i toplotne energije. Pitanje da li će vrtići, škole, bolnice imati struju i grejanje je besmisleno” , izjavio je Ilić gostujući na televiziji Prva.

On je rekao da je bilo špekulacija da li će zdravstvene ili obrazovne ustanove imati struju ili grejanje, ali da u svim ustanovama direktori vode računa o tome da budu obezbeđeni osnovni uslovi za rad i boravak, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

“Preporuke nisu obavezne mere, već molba da javne ustanove, preduzeća, lokalne samouprave naprave svoj plan uštede. Sigurno je da komfor i bezbednost neće biti narušeni. Cilj je da probamo svi zajedno da budemo odgovorniji i solidarniji prema. To su sitnice koje mnogo znače, posebno kada govorimo o domaćinstvima koja će biti i nagrađena dodatno ukoliko potroše manje nego u istom periodu prošle godine”, rekao je on.

Ilić je dodao da je Srbiji potrebna kultura štednje i drugačiji odnos prema energiji, pre svega električnoj koja je prioritet, i to ne samo u situaciji u kojoj se nalazi ceo svet, kada je energetska, privredna i ekonomska kriza jer, kako je istakao, danas nema privrede bez energetike.

“Mi trošimo 4 puta više energije nego što je to prosek u državama EU i potrebno da promenimo svoj odnos prema energiji, a Ministarstvo pomaže i pomoći će subvencijama i za zamenu stolarije i za postavljanje solarnih panela”, rekao je Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com