Grejna sezona na vratima, EU radi na “četiri koloseka”

Naftovod “Družba” – dužine 8.900 kilometara i kapaciteta 2,5 miliona barela dnevno – jedan je od najvećih na svetu. Naftom iz Rusije i Kazahstna snabdeva Ukrajinu, Belorusiju, Poljsku, Mađarsku, Slovačku, Češku, Austriju i Nemačku.

Naftovod ima dve cevi, a Poljska je prijavila da je na jedenoj cevi iscurilo 400 kubnih metara nafte. Prve informacije ukazuju da nije reč o sabotaži.

“Mogu da potvrdim da zaista curenje postoji na nekoliko desetina kilometara od grada Plocka. Sve službe su na licu mesta, uključujući vatrogasce i službe obezbeđenja, trenutno analiziramo situaciju i uzroke”, kaže Adam Gairburg Cetverinski, podsekretar u poljskom Ministarstvu za klimu i životnu sredinu.

Češka je saopštila da za sada dobija naftu redovno, a nemačke rafinerije već nagoveštavaju da bi mogle da smanje preradu, jer zbog curenja, dobijaju nešto manje nafte.

Posle eksplozija na gasovodima “Severni tok” koje su – i za Zapad i za Rusiju – sabotaža, evropska energetska bezbednost je uzdrmana.

Vladimir Putin, predsednik Rusije, rekao je da nema sumnje da je reč o aktu međunarodnog terorizma, čija je svrha podrivanje energetske bezbednosti celog kontinenta.

“Logika je cinična – uništiti, blokirati jeftine izvore energije, lišiti milione ljudi, industrijskih potrošača gasa, toplote, struje i drugih resursa i naterati ih da sve to kupuju po mnogo višim cenama. A ko stoji iza sabotaže u Severnom toku? Očigledno, oni koji žele da konačno prekinu veze između Rusije i Evropske unije”, rekao je Putin.

Evropa traži druge izvore gasa 

I dok Rusija nudi Evropi pun obim ugovorenih isporuka neoštećnom cevi “Severnog toka 2” i proširenjem gasnog čvorišta Turskog toka, Evropska unija pokušava da nađe druge izvore i ograniči cenu gasa za koju ni posle još jednog sastanka u Pragu nema saglasnosti svih članica. Kako bi prebrodili grejnu sezonu Unija će delovati na četiri ključna koloseka.

“Prvo podstaći smanjenje tražnje, zatim ćemo obezbediti solidarnost među državama članicama, intervenisaćemo i oko cene gasa, a olakšaćemo zajedničku kupovinu gasa. A sva ova četiri toka zajedno pomoći će nam da ograničimo cene i obezbedimo sigurnost snabdevanja. I svi znamo da moramo delovati hitno i zajedno”, kaže Kadri Simson, komesarka za energetiku Evropske unije.

Međunarodna agencija za energiju upozorava – zabrana uvoza ruske nafte, koja stupa na snagu u decembru, može izazvati nestašice.

Zbog štrajka rafinerijskih radnika, Francuska se od prošle sedmice već suočava sa poremećajem u snabdevnju. Goriva nema na svim pumpama, pa je prodaja ograničena na 30 litara.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com