I BANKA ENGLESKE PODIGLA KLJUČNU KAMATU Tvrde da je inflacija na vrhuncu ali najavljuju još povećanja u 2023.

Banka Engleske (BoE) podigla je danas ključnu kamatnu stopu sa 3,0 na 3,5 odsto. Odbor za monetarnu politiku BoE je saopštio da će možda biti potrebna dalja povećanja kamate kako bi otklonio opasnost od mogućih upornih inflatornih pritisaka od domaćih cena i plata.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Guverner BoE Endru Bejli je, u propratnom pismu upuće nom ministru finansija Džeremiju Hantu uz odluku centralne banke, naveo da procene BoE sugerišu da je britanska inflacija dostigla vrhunac.

Blic preporučuje

Zvanični podaci objavljeni u sredu pokazali su da je inflacija pala na 10,7 posto u novembru sa 11,1 odsto u oktobru. Taj pad godišnje stope od 0,4 procentna poena najveci je od jula 2021.

Nezaposlenost u Britaniji je trenutno u porastu, pri čemu je tokom tri meseca zaključno s oktobrom dostigla 3,7 procenata, a plate bez bonusa su porasle u istom periodu za 6,1 posto na godišnjem nivou, što je nominalno njihov najveći rast od 2001.

Foto: shutterstock

BoE je prošlog meseca saopštila da će Britanija ući u dugu recesiju, predviđajući da će ekonomija pasti za 0,3 odsto u poslednjem kvartalu ove godine.

Sada, pak, očekuje pad od 0,1 posto i procenjuje da će godišnja privredna proizvodnja biti za 0,4 procenta veca nego što se ranije mislilo, kao rezultat budžetskih kratkoročnih stimulativnih mera.

(Tanjug)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com