INFLACIJA U SRBIJI U SEPTEMBRU 14 ODSTO Najviše rasle cene stanovanja, vode, struje gasa…

Cene proizvoda i usluga za ličnu potrošnju u Srbiji su porasle u septembru 2022. godine na mesečnom nivou za 1,5 posto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Shutterstock / Ringier

U poređenju sa istim mesecom 2021. godine, potrošacka inflacija je porasla za 14 odsto, dok je u odnosu na decembar prošle godine u proseku povećana za 11,4 posto.

Blic preporučuje

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga, u septembru je na mesečnom nivou zabeležen rast cena stanovanja, vode, električne energije, gasa i ostalih goriva za 3,8 posto, usluga restorana i hotela za 3,7 odsto, a hrane i bezalkoholnih pića za 2,4 procenta.

Oprema za stan i tekuće održavanje su poskupeli za 2,0 odsto, zdravlje za 0,6, odeća i obuća za 0,5, alkoholna pića i duvan i obrazovanje za po 0,2 procenta, a komunikacije za 0,1 posto.

Pad cena su zabeležili rekreacija i kultura za 2,8 procenata i transport za 0,3 posto.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

(Tanjug)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com