Isplovila još tri broda iz Ukrajine

Tri broda sa ukupno 58 hiljada tona kukuruza iz ukrajinskih luka isplovilo je prema Turskoj, Velikoj Britaniji i Irskoj.

Izvor: Tanjug

EPA-EFE/ERDEM SAHIN

EPA-EFE/ERDEM SAHIN

To je saopštilo Ministarstvo odbrane Turske.

Prvi brod “Navist” pod zastavom Paname, isplovio je iz luke Odesa za Irsku sa 33.000 tona žitarica, navodi se u saopštenju ministarstva.

Brod će proći inspekciju u Zajedničkom koordinacionom centru (JČ) u Istanbulu pre nego što nastavi plovidbu do svog konačnog odredišta.

Drugi brod “Rojen”, pod zastavom Malte, napustio je luku Černomorsk sa 13.000 tona žitarica, a konačno odredište mu je Velika Britanija, saopšilo je ministarstvo i dodalo da ga prati i Zajednički koordinacioni centar, prenosi Anadolija.

Treći brod “Polarnet”, brod pod zastavom Turske, koji je čekao u luci Černomorsk, uplovio je u luku Karasu u severozapadnoj Turskoj.

Brod, koji prevozi 12.000 tona žitarica će tako biti podvrgnut inspekciji zajedničkog tima u Istanbulu.

U ponedeljak je iz ukrajinske luke Odesa isplovio prvi brod sa žitom koji je potom iz Istanbula nastavio put prema Libanu nakon određenih provera u Istanbulu.

Brod, pod zastavom Sijera Leona, bio je natovaren kukuruzom.

Uz posredovanje Turske i UN-a, Ukrajina i Rusija u Istanbulu potpisale su 22. jula sporazum o obnovi isporuka ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka.

Prema dogovoru, uspostavljen je koordinacioni centar za sprovodenje zajedničkih inspekcija na ulazima i izlazima iz luka, osiguravajući sigurnost ruta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com