“ITA AIRWAYS” SPREMAN ZA PRODAJU Premijerka Italije dala zeleno svetlo za privatizaciju, Lufthanza glavni kandidat

Italijanska premijerka Giorgia Meloni službeno je odobrila prodaju početnog manjinskog udela u ITA Airwaysu, u nastojanju da olakša punu privatizaciju državnog zračnog prevoznika. Nacrtom uredbe propisuje se da avio-prevoznik koji kupuje mora posedovati većinski udeo u ITA-i nakon završetka procesa privatizacije, jasno dajući na znanje da vlada ne želi da fondovi kupuju avio – kompaniju

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: AP Craig Mitchelldyer / Tanjug/AP

Ponuđačima se takođe omogućuje kupovina udela kroz jedno ili više povećanja kapitala.

Blic preporučuje

Lufthansa je glavni kandidat, saopštili su izvori. Podsećaju da je nemački avio – prevoznik objavio da u neposrednoj budućnosti želi manjinski udeo u italijanskoj avio – kompaniji.

Lufthansa i ITA su odbile komentirati vladin potez, ali je izvršni direktor ITA-e Fabio Lazzerini u sredu objavio da su razgovori s nemačkom kompanijom “vrlo suradnički”.

Kako bi se ubrzao proces prodaje dekretom je uklonjena obveza Ministarstva finansija da odmah proda većinski udeo u prijevozniku, kako je početkom godine odredila bivša Dragijeva vlada.

Takođe se navodi da Ministarstvo finansija mora imati pravo glasa o svim novim deoničarima tokom procesa prodaje.

Privatizacija avio – prevoznika koji je 2021. službeno zamenio Alitaliju koja je poslovala s gubitkom, pokazala se glavoboljom za italijansku državnu riznicu.

Prema sporazumu s Evropskom unijom, Italija bi još uvek mogla pre kraja 2023. ubrizgati oko 250 miliona evra u ITA-u.

Foto: shutterstock

Izvori iz industrije procenjuju da ITA, koja je prošle godine beležila operativni gubitak od 170 milijuna evra, ukupno vredi oko 500 milina evra.

Razdoblje ekskluzivnosti pregovora s američkim fondom privatnog kapitala Certares, Air France KLM-a i Delte završilo je u oktobru bez ikakvog dogovora, što je pokrenulo ponovno otvaranje procesa.

Lufthansa je u početku bila partner s brodarskom grupom MSC u nadmetanju za ITA-u, ali grupa je u novembru objavila da više nije zainteresovana za tu transakciju.

(See Biz, Reuters)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com