Iz Britanske izvozne kreditne agencije za izgradnju Moravskog koridora 430 miliona evra

Danas Onlinedanas 11:21

Iz Britanske izvozne kreditne agencije za izgradnju Moravskog koridora 430 miliona evra 1Foto: FoNet/ MGSI (Ilustracija)

Na  Globalnom investicionom samitu u Londonu danas je potvrđeno da je britanska izvozna kreditna agencija UKEF (UK Export Finance) obezbedila zajam u iznosu od 430 miliona evra (365 miliona funti) za izgradnju 5G autoputa u Srbij, saopštili si iz Britanske ambasade.

Kako su naveli, projekat izgradnje Moravskog koridora (E-761) tako postaje prvi projekat u Srbiji koji će koristiti podršku najstarije svetske izvozne kreditne agencije.

– UKEF se od drugih nacionalnih kreditnih agencija razlikuje po svojoj fleksibilnosti: postoji obaveza da samo do 20 odsto vrednosti kredita bude potrošeno na britanske lance snabdevanja – bilo da je reč o dobrima ili uslugama – a uslovi vraćanja su konkurentni u poređenju sa onima koje naplaćuju druge OECD kreditne agencije. UKEF takođe može da obezbedi garancije za finansiranje u srpskom dinaru i za UKEF podršku mogu da se prijave i privatne i državne kompanije, rečeno je u saopštenju.

Projekat izgradnje Moravskog koridora je prvi projekat u Srbiji koji će koristiti podršku najstarije svetske izvozne kreditne agencije, a ukupan iznos koji je UKEF opredelio za kreditiranje lokalnih projekata je oko 4 milijarde funti.

Iz Ambasade su podsetili da je predviđeno da Moravski koridor spoji Pojate i Preljinu i bude jedna od najmodernijih saobraćajnica u regionu, budući da projekat konzorcijuma Behtel-ENKA predviđa najnoviju telekomunikacijsku opremu, signalizaciju i tehnologiju za kontrolu poplava, odnosno sisteme za zaštitu životne sredine.

“Oduševljena sam jer je danas potvrđena UKEF podrška za projekat Moravski koridor.  Ova najava je potvrda da radimo na jačanju odnosa UK i Srbije usmerenim ka budućnost.  UKEF je kreditnu liniju vrednu 4 milijarde funti opredelio za podršku razvoju infrastrukture u Srbiji.  Ujedinjeno Kraljevstvo ima ogromno iskustvo i stručnost ne samo u izgradnji puteva, već i u sektorima poput železničke inovacije i zelene energije.  Ovi sektori su kljućni za budući razvoj Srbije i šireg regiona Zapadnog Balkana,” rekla je Šan Makleod, britanska ambasadorka u Srbiji.k

Ekonomija

Gradnja u EU pala tokom avgusta  13

Gradnja u EU pala tokom avgusta 

Proizvodnja u građevinarstvu smanjena za 1,3 odsto u eurozoni i za 1,8 procenta u Evropskoj uniji u avgustu u odnosu na jul, procenjuje Eurostat.  

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com