Izvesnija gradnja industrijskog parka u Borči …

Otvaranje Kine posle kovid krize je aktuelizovalo projekat izgradnje industrijskog parka u Borči, koji je zbog pandemije zaustavljen. Srbija će, kako je juče najavio Siniša Mali, ministar finansija, uskoro početi da gradi infrastrukturu neophodnu za industrijski park nadomak Pupinovog mosta, u kome bi trebalo da bude otvoreno oko 20.000 radnih mesta.

Pozivi investitorima su već upućeni, rekao je Mali na RTS-u. Pre dva dana ministar finansija imao je sastanak sa predstavnicima kineske kompanije CRBC, koja će graditi ovaj park i koja je u Srbiji poznata po izgradnji mosta između Zemuna i Borče, nekoliko deonica auto-puta „Miloš Veliki”, Fruškogorskog koridora i pruge Beograd–Budimpešta. „Reč je o stotinama hektara. Zbog korone poslednje dve-tri godine to je bilo po strani, ali pošto se Kina sada otvara i taj projekat želim da vratim”, objasnio je Mali.

Prema prostornom planu područja posebne namene srpsko-kineski industrijski park „Mihajlo Pupin” nalazi se u severozapadnom delu Beograda na levoj obali Dunava, na području opštine Palilula. Kompleks je u neposrednoj blizini mosta koji povezuje Zemun i Borču i prostore se na oko 480 hektara.

Park će imati tri zone – komercijalni centar, industrijski park i park visokih tehnologija. Predviđeno je da komercijalni centar bude multifunkcionalan kompleks u okviru koga će se naći berza za razmenu robe, logistički i skladišni centri, restorani i trgovinski centar.

U industrijskom parku, koji zauzima najveću površinu, planirana je izgradnja industrijskih postrojenja, skladišta, poslovnih i stambenih zgrada za zaposlene. Predviđena je i proizvodnja hemijskih i farmaceutskih proizvoda, komponenti za automobile (rezervni delovi, elektrooprema, baterije) i izrada opreme za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Park visokih tehnologija smešten je u centralnom delu kompleksa. U okviru njega je predviđena izgradnja poslovnih zgrada namenjenih za razvoj visokih tehnologija. Ovaj park bi trebalo da otvori vrata domaćim i stranim stručnjacima iz industrije informativno-komunikacionih tehnologija, kao i startap inovacionim kompanijama.

S obzirom na to da je reč o projektu velikih razmera očekivano je da će realizacija srpsko-kineskog industrijskog parka trajati dugo. Prema planovima, predviđeno je da će se celokupna izgradnja završiti u roku od 19 godina.

Ovaj park trebalo bi da bude sagrađen po ugledu na kineski industrijski park u Sudžou, koji se nalazi u blizini Šangaja i koji je Svetska banka svojevremeno ocenila kao jedan od tri najuspešnija u svetu i kao najnapredniji u Kini. Industrijski park koristi čiste tehnologije, jer je usredsređen na klaud-tehnologiju, biomedicinu, nanotehnologiju i veštačku inteligenciju.

Šta ovaj park znači za Kinu, a šta srpski industrijski park može značiti za Srbiju, možda najbolje pokazuje podatak da je, procentualno, grad Sudžou 2017. godine imao veći privredni rast od kineske države.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com