Jedan od najvećih brendova povrća u Evropi GASI FABRIKE zbog cena energenata

HAK, jedan od najvećih brendova povrća u severnoj Evropi, gasi proizvodnju na šest nedelja zbog visokih troškova energije.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Nenad Mihajlović / Ringier

Holandska kompanija za povrće i mahunarke će od januara privremeno zaustaviti proizvodnju na šest nedelja zbog troškova energije, saopštila je kompanija.

Blic preporučuje

– Sa sadašnjim cenama energenata, nije izvodljivo da nastavimo proizvodnju zimi – navedeno je u saopštenju iz kompanije.

– Nije u pitanju samo visoka cena, već i neizvesnost – rekao je generalni direktor Timo Hogebom.

– Danas je 2 evra kubni metar gasa, nekad i tri. Šta će biti u januaru ili februaru, ne znamo. Dakle, da bismo bili sigurni, ostaćemo zatvoreni – rekao je direktor koji ističe da će kompanija uzeti pauzu kad se sezona berbe završi.

Zbog energetske krize, iz HAK-a, koji u sezoni berbe uzima povrće sa njiva, a zatim ga čuva u staklenim posudama kako bi se sačuvalo, kažu da zagrevanje potrebno za taj proces troši mnogo energije, piše Telegraf Biznis.

Takođe su rekli da su staklene tegle koje kompanija koristi skuplje zbog povećane cene energije.

Izvor: Telegraf Biznis

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com