Jeftiniji dizel i benzin, ograničenje cena produženo do kraja jula

Tekst objavljen: 30.06.2023 12:10        

Nove cene i lepe vesti za vozače

Jeftiniji dizel i benzin, ograničenje cena produženo do kraja jula

Litar evrodizela će od danas od 15 časova do sledećeg petka u isto vreme na pumpama maksimalno koštati 183 dinara, a benzina evropremijum BMB 175 dinara.

Praktično, cena dizela je manja za 3 dinara, dok je benzin jeftiniji za 2 dinara. Prošlog petka cene goriva su bile ograničene na: litar evrodizela je koštao 186 dinara, a benzin evropremijum BMB 177 dinara. Cena goriva već duže vreme je stabilna i iako se očekivalo da bi sezona i rast tražnje mogli da je “poguraju”, usporavanja privreda širom sveta čini se da su prevagnuli.

Vlada Republike Srbije danas je inače i produžila trajanje Uredbe o ograničenju cene naftnih derivata do 31. jula 2023. godine.

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Cena nafte stabilna

Cene sirove nafte produžile su pad koji je počeo ranije ove nedelje pošto su strahovi od globalnog usporavanja preovladali zbog ograničenja prevelike ponude. Jutros Brent košta oko 74 dolara.

Primedbe predsednika Federalnih rezervi Džeroma Pauela dodatno su povećale pritisak na tržišta. Pauel je ove nedelje rekao da vidi još najmanje dva povećanja kamatne stope do kraja godine.

U saopštenju se navodi da trenutni napori da se obuzda inflacija nisu uradili posao, što zauzvrat sugeriše da je situacija teža nego što su mnogi prvobitno verovali, uključujući i samog Pauela.

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard sada je u izjavama umanjila zabrinutost zbog recesije u zoni evra, ali je poručila da je njen tim spreman da podiže kamatne stope bržim tempom — ako bude potrebno i ako inflacija nastavi da rast.

Očekuje se da će evrozona ove godine imati glavnu stopu inflacije od 6,8%, što je znatno iznad cilja ECB-a od 2 odsto.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com