Još dva poskupljenja struje u narednoj godini

Tekst objavljen: 23.12.2022 16:15        

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da je sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) dogovoreno da tokom 2023. godine u Srbiji struja poskupi dva puta

Još dva poskupljenja struje u narednoj godini

“To povećanje je daleko niže nego što je povećanje cena i struje i gasa koje imate i u Evropi, i u celom svetu. To povećanje je ukalkulisano u prosečan rast inflacije od 11,3 odsto. Imajući u vidu sve to, veoma odgovorno smo projektovali i rast plata i rast penzija. Imamo realan rast oba indikatora u narednoj godini uprkos porastu inflacije”, rekao je Mali.

Međutim, iz dokumenta koji je objavio MMF, a koji se odnosi na nedavno odobreni dvogodišnji stend-baj aranžman, MMF traži da se mimo najavljenog poskupljenja od 1. januara 2023. godine, cena podigne još tri puta – 1. maja i 1. novembra sledeće godine, kao i 1. maja 2024.

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Odgovarajući na pitanje novinara, on je rekao da “Srbija apsolutno nije prezadužena”.

“Da li ćemo morati da budemo aktivni naredne godine kako bismo vratili dugove koji nam dospevaju od pre deset, 15 godina – naravno. To je kontinuirana aktivnost. Kredite koje uzimamo koristimo za investicije, a ne kao što je bilo od 2008. do 2012. godine za potrošnju. S druge strane, i vraćamo neke kredite”, rekao je Mali.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com