JPMORGAN CHASE PREUZIMA FINTECH ZA PLAĆANJE “RENOVITE” Kupovina će ubrzati sposobnost uvođenja novih ponuda trgovcima

JPMorgan Chase pristao je da preuzme startup za plaćanja Renovite kako bi se odbranio od pretnji fintech kompanija uključujući Stripe i Block.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Michel Euler / Tanjug/AP

Banka, glavni igrač u areni globalnog plaćanja, rekla je da će kupovina Renovitea sa sedištem u Fremontu u Kaliforniji ubrzati njenu sposobnost uvođenja novih ponuda trgovcima, piše CNBC.

Blic preporučuje

Iako je JPMorgan najveći svetski pružalac trgovačkih usluga prema količini transakcija, brzorastući početnici, uključujući Stripe i Block, popeli su se na lestvici poslednjih godina, zahvaljujući ekspanziji e-trgovine i proliferaciji novih metoda plaćanja. Trgovci su ključni pružatelji usluga koji omogućuju prodavačima da prihvate lična i online plaćanja, zadržavajući mali dio svake transakcije.

Uprkos upravljanju sistemom plaćanja koji obrađuje više od 9 triliona dolara dnevno u nekoliko kompanija, JPMorganov prihod od trgovine zastao je prošle godine jer banka zaostaje u nekim segmentima e-trgovine i ponudio je manje usluga od nekih fintech rivala, rekao je na konferenciji u maju investitorima Takis Georgakopoulos šef globalnog plaćanja.

“Promena te slike priča je iza naših ulaganja”, obećao je tom prilikom Georgakopoulos.

Kupovina Renovitea, najnoviji je u nizu fintech poslova sklopljenih pod rukovodstvom izvršnog direktora Jamieja Dimona. Od kraja 2020. JPMorgan je kupio najmanje pet startupa, od ESG platforme za ulaganje do roboadvisora sa sedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, uz niz manjih ulaganja u fintech.

Dimon je ponovo podizao uzbunu zbog pretnje koju fintech igrači predstavljaju tradicionalnim bankama, posebno u vrlo konkurentnoj igri plaćanj, prenosi SEEbiz.

Fintech igrači upotrebili su obradu plaćanja za trgovce kao klin za pomoć u izgradnji ekosistema za koje su dobili zapanjujuće ocene. Takođe su generalno bili spretniji u omogućavanju novih metoda plaćanja poput ponuda Klarne i Affirma.

Dimon je ove godine bio prisiljen da brani sve veće troškove svoje banke zbog ulaganja milijardi dolara u tehnologiju usred pada deonica od 25 odsto podstaknutog strahovima od recesije.

Preuzimanje Renovite pokazuje da dugogodišnjeg izvršnog direktora nisu pokolebale brige da previše troši na akvizicije u tehnološkom sektoru.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com