Kad Evropa neće – Rusija razmatra druge opcije

Ruski dobavljači uglja mogli bi da preusmere trgovinske tokove negde drugde nakon što je EU obustavila kupovinu uglja iz zemlje.

Izvor: B92.net

Ilustracija: Shutterstock/Aleksandar Malivuk

Ilustracija: Shutterstock/Aleksandar Malivuk

To je napisao zamenik premijera Aleksandar Novak u članku objavljenom u ponedeljak u časopisu Enerdži Polisi (Energy Policy), prenosi Raša tudej (RT).

“Razmatra se mogućnost povećanja isporuka u azijsko-pacifičke zemlje, deo obima sa evropskog tržišta može se poslati železnicom do istočnih luka i graničnih prelaza”, napisao je Novak i dodao: “Tako se oko 25 miliona tona može preusmeriti sa zapada na istok, uključujući putem luka Azovsko-crnomorskog basena”.

On je dodao da će ruska vlada, zajedno sa Ministarstvom saobraćaja, raditi na povećanju železničkog kapaciteta na Dalekom istoku i dostupnosti pomorskog transporta, kao i da će nastojati da se ubrza razvoj terminala za ugalj u perspektivnim izvoznim pravcima. Takođe će nastojati da smanji troškove i vreme transporta.

Prema podacima Federalne carinske službe, kako navodi Novak, Rusija je prošle godine u EU izvezla 46,8 miliona tona termalnog uglja i 3,6 miliona tona koksnog uglja, što je predstavljalo približno 35% ukupnog uvoza bloka. On je ukazao da je u poslednjih deset godina taj udeo značajno porastao, a uprkos deklarisanju smanjenja zavisnosti od ruskih energenata, zemlje EU su zapravo samo povećale svoje oslanjanje.

“Zbog toga su danas potrošači kako u EU tako i u drugim zemljama prinuđeni da hitno traže nove dobavljače uglja, narušavajući postojeću ravnotežu i razbijajući trajne lance snabdevanja, što dovodi do dodatnih finansijskih troškova za transport, povećane potražnje, haosa na tržištu i rasta cena”, naveo je Novak u svom članku pod naslovom: “Industrija uglja 21. veka: pad ili renesansa”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com