KADA ĆE E-AUTOMOBILI KOŠTATI 15.000 EVRA “Blic Biznis” panel: Pet stručnjaka iz zemlje i sveta rešili su sve dileme: Zašto ga kupiti, zašto ne, šta je na državi, a šta na privredi (VIDEO)

Ovo su samo neki od zaključaka panela na temu “Električni automobili – prilike, prepreke i globalni trendovi” koji je organizovao “Blic Biznis”, uz jasan stav da i država i privatni sektor moraju da ulože zajedničke napore kako bi se omasovilo korišćenje električnih automobila i kompletno izgradila neophodna infrastruktura. O globalnim trendovima, iskustvima, ali i stanju u Srbiji, na panelu su učestvovali stručnjaci iz zemlje i sveta:

  • Dejan Ilić, naučnik i inovator, član Nadzornog odborg kompanija “Varta” i “Ari”
  • Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture
  • Ivan Smiljković, član IO Prokredit banke zadužen za energetsku efikasnost
  • Dušan Vasiljević, direktor za konkurentnost i investicije u NALED
  • Dr Ivan Blagojević, profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu na Katedri za motorna vozila

Osvrćući se na aktuelnu energetsku krizu i mogućnosti da ona zaustavi razvoj industrije električne mobilnosti profesor, naučnik i inovator Dejan Ilić ističe da na osnovu njegovog iskustva i kriza kojima je svedočio u svom radnom veku, one uvek sa sobom donose i usporavanje tempa razvoja.

– Razvoj električnih automobile je trend koji traje 20-25 godina, samo što ga mi ne vidimo na tom nivou. Ja trenutno ne vidim usporavanje razvoja elektromobila, makar ne kod nemačkih proizvođača. Nemački proizvođači su se dobro spremili ali je interesovanje za e-automobile, od kad je došla kriza, u Nemačkoj naglo splasnulo – ocenio je profesor Ilić.

On ističe da je 63 odsto građana 2012. godine, bilo zainteresovano za e-automobil kao drugi automobil u domaćinstvu, međutim, danas na osnovu izveštaja u koji je imao uvid, samo 20 procenata ljudi je zainteresovano da pređe na jedan elektromobil.

Odgovarajući na pitanje kada ćemo plaćati električne automobile po cenama od 15 do 20.000 evra, profesor Ilić je istakao da ne veruje da će to biti u narednih 10 do 15 godina.

Naučnik i inovator, član Nadzornog odborg kompanija

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

Naučnik i inovator, član Nadzornog odborg kompanija “Varta” i “Ari”, Dejan Ilić

“Prilika za privatni sektor”

Iznoseći svoj stav o stanju infrastrukture za električne automobile u Srbiji, kao i načine na koje država podržava ovu industriju, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Tomislav Momirović je napomenuo da je država, gradeći auto-puteve, krenula da investira u infrastrukturu za električna vozila, dodajući da je određeni deo te infrastrukture izgrađen na strateški važnim pravcima.

On je istakao da je čitava industrija električne mobilnosti velika prilika i za privatni sektor.

– Ovo je prilika za električne punjače, i ovo je prilika da privatnici prepoznaju priliku i pronađu interes. Oni su ti koji moraju da se interesuju. Ne govorimo tu samo o našem tržištu, već i o milionima vozila iz cele Zapadne Evrope i sa celog Bliskog Istoka, koji tranzitiraju našom zemljom. Zaista je Srbija u tom smislu ključna, da investiraju, zarade i da razviju svoje poslovanje, – istakao je ministar Momirović.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović

Pola milijarde za energetsku efikasnost

Govoreći o ulozi banaka u razvoju tržišta električne mobilnosti, kao i konkretni koracima koje je ProCredit banka povukla u tom sektoru, član Izvršnog odbora ProCredit banke zadužen za aktivnosti energetske efikasnosti, Ivan Smiljković, ističe da se tim temama banka bavi od 2006. godine, odnosno, da je banka tada krenula da se bavi temom energetske efikasnosti.

– Više od deceniju imamo integrisan sistem, koji govori o našim namerama da interno i eksterno u odnosima sa klijentima obraćamo pažnju kako da zaštitimo životnu sredinu. Taj naš portfolio danas vredi nekih 150 miliona evra i čini blizu 14 odsto od ukupnog portfolija banke, sa ukupnim isplatama za energetsku efikasnost u zadnjih par godina od skoro pola milijarde – kaže Smiljković, dodajući da je energetska efikasnost bitan element upravljanja biznisom.

– Oni klijenti koji su iskoristili priliku i investirali u energetski efikasna rešenja su uspeli da se izbore sa konkurencijom. To pokazuje da mi kao privreda moramo da razmišljamo kako da budemo konkurentni u regionu i Evropi. Kao banka mi trenutno imamo 100 odsto flote nisko emisionih vozila, imamo energanu na krovu sa kojom pokrivamo 200 odsto naših potreba. Dajemo našim klijentima i građanima da besplatno koriste te punjače. Imamo i potpisan ugovor o snabdevanju električnom energijom iz obnovljivih izvora energije – ocenio je Smiljković.

Član Izvršnog odbora ProCredit banke zadužen za aktivnosti energetske efikasnosti, Ivan Smiljković

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

Član Izvršnog odbora ProCredit banke zadužen za aktivnosti energetske efikasnosti, Ivan Smiljković

86 odsto građana bi vozilo e-automobil, ali…

Prema istraživanju NALED-a čak 86 odsto građana Srbije bi vozilo električni automobil, ali te njihove želje imaju ozbiljne prepreke, naveo je direktor za konkurentnost i investicije u NALED, Dušan Vasiljević. Kako je rekao, građani, kada govore o preprekama za nabavku električnih automobila, na prvo mesto, njih 76 odsto, ističe finansije.

– Tržišna kretanja su drugačija iz godine u godinu, a možemo da kažemo da su u proseku oko 10.000 evra skuplja električna vozila. Pitali smo građane koliko su spremni da plate više za električno vozilo i videli smo da značajan broj građana kaže da su spremni između 1000 i 3000 evra više za električni automobil. S obzirom da je ta razlika veća, očigledno je da električna vozila nisu i dalje neće biti dostupna većem broju naših građana, kaže Vasiljević.

– Na osnovu ovih istraživanja treba da budemo realni i da kažemo da još neko vreme najveći broj njih neće biti ključni generatori i da ključni generatori tog trenda treba da budu privredni subjekti i oni koji stoje finansijski dobro i javna preduzeća. Ako oni budu vodili ovaj proces onda imamo šanse da se reši drugi najveći problem koji su građani navodili, pitanje infrastrukture, zaključio je Vasiljević.

Direktor za konkurentnost i investicije u NALED, Dušan Vasiljević

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

Direktor za konkurentnost i investicije u NALED, Dušan Vasiljević

Prednosti i mane električnih vozila

Profesor na Mašinskom fakultetu, Ivan Blagojević osvrnuo se na činjenicu da je početkom 20. veka u SAD-u bilo više od trećine automobila na električni pogon, dok su druge dve trećine bila vozila na benzin i na paru, i da električna vozila ulaze u fokus u jeku svake naftne krize. On je govoreći o prednostima elektromotora istakao da su oni bolji od motora sa unutrašnjim sagorevanjem sa stanovišta energetske efikasnosti.

– Za elektromotor ona je blizu 95 odsto, u najboljem režimu dok je kod motora sa unutrašnjim sagorevanjem svega polovina od te vrednosti. Elektro motori su i jeftiniji za održavanje, održavanja bukvalno nema. Pozitivna stavka je i nulta emisija izduvnih gasova – rekao je profesor Blagojević.

On ovde ističe da je pod znakom pitanja da li se električna energija kojom se pune e-automobili, proizvodi na ekološki način: “Električno vozilo u Norveškoj je sa nultom emisijom, ali u zemljama kao što su Poljska i Nemačka, to baš i nije slučaj, kao ni u Srbiji a tek da ne pričamo u Bosni i Hercegovini. Tako da o tim stvarima treba voditi računa” – naglasio je profesor Blagojević.

Profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu, Katedra za motorna vozila, Ivan Blagojević

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

Profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu, Katedra za motorna vozila, Ivan Blagojević

Što se mana tiče, profesor Blagojević ističe da su ta vozila teža od običnih, da punjenje i uprkos napretku nije isto kao i kada stanete na pumpu i napunite rezervoar za 2 do 4 minuta, dodajući da to “usporava razvoj električnih vozila”.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com